做左3年小學it佬,你問我答

395 回覆
51 Like 3 Dislike
當然fg 差d 入左學校做it

好在,做左幾年infra 都叫值錢d
btw,我一直唔覺學校it 係it 呢行
就好似黃金sales 同我講做it 一樣
我就做緊出面IT SUPPORT 一個人跟十間左右既公司
好撚難頂 乜撚都要識 做到仆街
有時唔識真係企左係到 又冇人幫手..好無助

巴打有心轉都唔好做SUPPORT

來生不做IT狗

我都好認同, support好窄。 除咗啲大公司, 如果做細真係冇咩機會上位。
IT真係唔係咁好做,就算高級啲,因為唔係revenue making, 都係同工不同酬。我唔知SI會唔會好啲, 但係聽人講啲客好chur。。。 工時都長。
啲miss係咪好正
之前asso grad做過幾個月 覺得學唔到野又好似冇咩前途quit左 10k 但叫做有三個人算hea 做十幾年都係13k
其實tss呢個program點解咁低人工 同出面脫哂節

我都好認同, support好窄。 除咗啲大公司, 如果做細真係冇咩機會上位。
IT真係唔係咁好做,就算高級啲,因為唔係revenue making, 都係同工不同酬。我唔知SI會唔會好啲, 但係聽人講啲客好chur。。。 工時都長。

唔好做SI

因為tss 做既野太low level
有手有腳都識做,又唔使考cert

13k 算多啦
啲miss係咪好正

其實都係普通人一個

政府既資助問題,事實對員工既知識工作量需求唔大,所以錢都唔高
而家又BYOD又STEM之類,工作量大左,流失相對都多左,所以林奠有果舊錢想留人

其實都岩呀巴打,學校IT真係同出面IT狗好似平行時空咁兩個世界

Support好睇技術力
我有舊同事有本事做INFRA都好好搵
我就冇咁既技術

實在太多野 太廣
network server hardware software 真係乜都要識

有D可以唔專
但一定要識
it狗食女仲要兩條

其實都岩呀巴打,學校IT真係同出面IT狗好似平行時空咁兩個世界

出面大公司都唔少無tech底人去做IT
你學校有冇好嚴格要求你唔可以同女學生獨處

有,但有時冇得避,自己要小心就真
試過有個女同學我返工成日撞到佢,成日拍我又同我傾計,轉個頭仲講笑同佢d同學講我老強佢,好彩我早聽到認真屌鳩佢一獲,唔係我真係仆街,d細路女貪玩鳩up可以好離譜

之後我轉左返工路線

突然醒起外國有套戲講
有個老師被個幾歲嘅細路女屈性侵佢
雖然告唔入
但無人信佢
就算最後個女仔同老豆講番係貪玩都無用

個下我都覺得冇人會信我,好早知
如果唔係而家係赤柱出唔到post

咩劇

the hunt
it狗食女仲要兩條

佢係男神來的
10k係環畜做左一年
頂唔順乜都學唔到,試過番食完飯訓到放工冇人知
女就識唔到,好多都柒

出面大公司都唔少無tech底人去做IT

度度都有人呃飯食
不過而家it 呢行有料要上位唔難
樓主,方間D STEM 教材有冇用?

首先你要定義左你地校方認為既stem係點
再而諗下要學生學到d咩
先搵到你地最岩既野
其他野只係副助,你有個幾正既教材都冇用,教果個連樣野都未熟點會教到個精髓
再者,我地係利用呢d教材教識學生思維處事,唔係單單教佢玩果樣野有幾叻,個別培訓另計啦
教材可以參考,點用先係重點

明白哂
邊到畢業?點入學校做

Ive,一開始做勞工署傻仔,之後教協

我都想入行
邊到畢業?點入學校做

Ive,一開始做勞工署傻仔,之後教協

我都想入行

做緊大公司IT,非常唔好做
TSS更加諗唔到有幾恐怖
巴打咩學歷。同埋邊度知學校請人

未入前IVE HD,其實周圍都有,明報JUMP又有,教協又有,不過老老柒柒未入行唔好入,入都唔好搵S字果間,搵直接學校請

S 字頭無病假,星期六唔去佢地員工大會扣人annual
痴撚線

果個員工大會鳩到唔鳩,最憎佢係,有咩事落CALL唔撚理你,答你既都係GOOGLE到既野,屌就係搞唔掂先落CALL。最後都要自己搞掂我做咩要俾佢食水

Speedy? 怕咩開名

邊年?有冇興趣入group ,group大部分人已經離開
做過兩年
學嘅嘢出面真係冇乜用
同埋學校是非真係唔會少過出面公司
人情冷暖

學校是非仲撚多

政府既資助問題,事實對員工既知識工作量需求唔大,所以錢都唔高
而家又BYOD又STEM之類,工作量大左,流失相對都多左,所以林奠有果舊錢想留人

果舊錢當分餅畀建制SI再請廉價勞工甚至NDS
將來有講普通話為母語既IT哥哥都唔出奇
學校自己請定Spxxdy請你?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞