長文慎入 有個發錢寒嘅老母真係好撚慘

621 回覆
6279 Like 77 Dislike
早日止蝕 快啲搬走
磨練使人進步,有冇得著
去咗啦
我老母而家就好似小朋友俾人搶玩具咁
叫我止蝕離場 離開我男朋友
仲話要報警捉我返黎
無用架,當一個人眼中全部都係錢既時候
你講既野,佢會聽咩?
更何況果個係長輩來
你講既,岩聽就聽,唔岩聽既就唔會聽
我屋企果個就係咁
仲有個寶貝仔的
有貧窮思維嘅父母,大多數唔識教仔女,只覺得要養兒防老,生咗養大就叫負咗責任,但教育、價值觀方面係極差。佢地無資源,無有用嘅學識、意見俾到下一代,只會情緒勒索、金錢苛索,以為將仔女同叻人比較激將法就可以得到自己想要嘅結果,講嘢極之刻薄,但多數會適得其反,令人反感。

最慘嘅係喺香港,尤其係公屋,空間細、磨擦多,有時想喊宣洩情緒都冇地方。同埋多年嚟嘅壓抑,即使大個擺脫咗父母,或已有能力用知識改變命運,但原來佢地一啲負面嘅思維方式,不知不覺間遺傳俾仔女,跨代貧窮思維唔係咁易擺脫。

明白樓主處境,辛苦了。
我老母同你差唔多,仲有d 生活細節仲嘔血,所以聽到人講咩一定要考順個d 真係覺得好撚嘔心,你有一個好母親恭喜你,但每個人唔同!
建議樓主平時分開食飯,早日搬屋,得閒見下面就算
有能力,搬出去住。我老母同你老母都一樣,睇錢好重,不過無伯母咁過份。起碼佢無當面問我男朋友祖宗十八代。
我依家同男朋友一齊住,一星期番去食飯,得閒飲下早茶,平安開心。
Ps,佢依家轉玩催緍
真係 同男朋友住起碼可以扑野,同兩老住冇晒私人空間
要止蝕離場
佢眼中我應該仲索過何超蓮
呢句嘢係啲仆街父母作出嚟掩飾自己劣行,威脅仔女要孝順
佢話我同男朋友住已經係行錯最大一步
女人最值錢嘅野無咗
好sad,早日搬

好自私
賴哈膜食到天鵝肉仲想點
清朝人?
帶佢地去睇正義迴廊
始終五十幾六十年人生建立出嚟嘅價值觀,邊有咁易動搖,而且依類人通常好難虛心同你討論到,覺得佢係老母你係仔,一定佢啱哂,唔會聽得入耳
真係要止蝕 不過你止你呀媽蝕
你自己將自己老母意見放太重
搬走
打咁長文浪費時間
加油樓主
識得掙扎已經好勁
希望你同男友早日修成正果 幸福美滿
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞