長文慎入 有個發錢寒嘅老母真係好撚慘

621 回覆
6279 Like 77 Dislike
你問返點解佢地又唔努力啲
等你可以做二世祖
你不愛媽咪了?
正面啲諗,想你嫁得好,可以下半世唔使憂。
負面啲諗,想你嫁得好,第時你可以做佢哋嘅ATM。
所以其實都係睇你點諗
認真,同佢地講道理都嘥9氣,搬出去住就最好
呀邊個老豆老母個女一到18歲層樓就寫左佢名
佢仲要講 收18萬已經俾左好大個折頭我

之前提過男朋友有車想轉名去我到,我話 佢供咗咁耐既財產 唔應該俾我,我老母好大反應,做乜我唔拎左佢。利申,嗰陣時仲要未談婚論嫁。。。。
值得恭喜你
佢地冇講錯, 你係要止蝕, 不過個止蝕位係你兩老
有啲人真係好on9
成日叫人同樓主老豆老母傾
傾你老母咩
有無諗過佢老豆老母會唔會想傾

咩養咁大唔照顧佢哋好孝道bla bla bla
你如果生個小朋友係諗要回報要投資未來
咁就真係唔好意思
你搞咗晒成件事

樓主有能力就快手搬出去然後斷埋段關係算
呢啲父母今日唔拖累你遲早都情緒綁架你
屌你老母喇
真 我都係咁
需要狠心搬出去
而家有幾多人買樓可以full pay?
你好叻呀,係呢個環境底下成長,竟然無被兩老扭曲到你啲價值觀,真係唔容易做到㗎
今次真係屌你老母
之前咪有單一鳩企出露台窗邊兩老知道total lost就會識靜 呢種老豆老母知道臨老得自己就會收皮因為佢地由生個陣已經諗好第時靠仔女
別想巴乜你女人黎家咩
同我老母好l似 但係我無嘢可以俾佢打飛機用
我老母都係乜都係講錢
但其實都係想我第時唔洗為咗錢煩惱
佢細個係咪好l窮 有錢先至係安心嘅表現

至於話唔關心你 過得開唔開心 性格夾唔夾呢啲
佢哋個年代係咪盲婚啞嫁 同埋佢唔識點去關心人

我通常都係左耳入右耳出 當佢發噏瘋就算
我老母係 我駁一句嘴 佢會出十句聲
當我唔出聲 佢會識自動收聲

唔好咁介懷有啲咁嘅屋企人
當佢哋無知 唔知道搵到一個相愛嘅人
幸福係比金錢物質更加重要
希望你心情會好啲啦 同男友快快樂樂啊
睇晒,完全理解因為同樓主經歷一模一樣
我家人得到嘅就係我搬走出去幾年,每星期見一次食飯一次
完全冇興趣同佢哋交代買樓買車人工等事,佢哋亦冇權過問
結完婚有咗到收唔埋佢哋先獲通知
而家咪又係乞住咁要見我小朋友(但仲係冇權過問所有野)
好多華人社會啲父母都係諗,咩養兒防老丫,我養到你咁大你唔洗比家用,成日用為我好,我係你老母/老豆,梗係樣樣都關心你丫,屌,唔好用呢啲藉口黎包裝自己既貪婪,全部都係道德加情緒勒索。

如果未大學畢業,無得簡,我可以收聲,但出黎做左幾年野,家陣條命係我既,人生係我既,做咩事要聽父母講,跟佢既意思做人。

我成日都同我老母講:你唔好理我咁多啦,佢:我係你丫媽,點可能唔理你。然後就無然後,因為loop左幾次,佢仍然係唔明我既思想。

我知實有道德撚話我乜乜物物,但我從來唔介意,佢地鐘意養父母係佢地既事,咁大愛,我唔介意佢地養埋我父母。
結婚都冇黎其實有冇必要俾禮金
而且係立即搬

佢嘅唔出現,就係對我最大嘅祝福

樓豬啱唔曬
而家立即搬去同男朋友雙宿雙棲
咁就係對未來嘅祝福
係你先咁傻仔仲同老母講任何野
佢係唔會變架
你就好快啲搬出去住
斷埋六親
結婚都唔好話佢知
如果唔係你有排難堪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞