長文慎入 有個發錢寒嘅老母真係好撚慘

621 回覆
6279 Like 77 Dislike
依啲父母 真係比佢發到達 都係唔洗一年都玩完
自己冇料 又覺得自己有資格去批評人哋
依啲人都冇咩方法幫到佢
搵個好地方過好自己生活就夠
樓主可以係依度都生活到 而又三觀正確 好難得
支持搬岀去生活啦 你值得過好啲
好似我屋企人成日幻想我會嫁有錢仔
cls老竇老母呢世都唔使理佢地
我平時係乜都唔講
一講就出晒事
第時結婚生仔都唔會俾佢地知
已經情緒綁架緊我
迫我返屋企住
最想我跟佢去相睇
等佢有機會「吊高黎賣」
記得走咗唔好比佢哋知你住係邊,住邊區都唔好

你咁樣返到屋企日日對住都唔好話唔大壓力
重點係佢哋大部分都唔覺得自己對仔女差
佢哋父母都係俾啖飽飯佢哋食就識大 所以佢哋見到你成年就覺得已經盡咗父母嘅責任
樓主你冇比屋企人既思想影響到已經好叻
我反而係有親戚係咁
我同台灣人結婚
個陣咁岩帶咁老婆黎香港見我啲親戚
呢個親戚把口閪到冇人有
親戚:擺酒要留一枱俾佢叫朋友過黎
我已經講笑咁講:實得架 你俾錢我咪留一枱俾你
親戚:帶朋友過黎係俾你識下成功人士
其實佢所謂既分功人士就係佢個班大媽以為識炒股票個堆

老母:呢啲留俾後生決定啦 你收下聲啦
親戚:咁你地打算買邊到呀
我:咩買邊到?
親戚:買樓啦 你唔係唔買樓呀
我:我同老婆都打算移民啦 仲買樓黎做乜
親戚:點解要去台灣住呀 個到買得起樓都冇用 證明唔到你有錢 只係證明你失敗
佢唔知我老婆係識聽識講廣東話
佢個陣仲係我老豆老母指住我老婆講
親戚:你唔好以為嫁過黎香港發達呀
結果我老婆嬲到一杯水潑落去 起勢咁屌
我老婆:台灣個邊既生活唔關你事
我:你老公買架二手車仲要分期 差少少斷供 你個仔學人炒股票 炒到差少少破產
親戚:我呢啲叫做教正你地 一定要買樓

到最後係我老母打完場 話都夜啦 佢地第二朝上飛機啦
我嬲到擺酒個陣連位都冇俾佢
佢想飛上枝頭 無問題
大佬都要抌少少本投資下架
細個有近視配眼鏡都俾人屌一餐
病咗又會屌我嘥錢睇醫生

乜都唔付出就而家想坐享其成
邊有咁大隻蛤乸隨街跳
諗法exact7ly一樣
但未草夠錢
係好大壓力,仲大壓力過返工
唔知真係以為自己開po 屌
Too long 但係睇睇下就睇晒
你叫佢自己嫁俾條仔啦
真,佢地本身又冇錢,老咗就肯定多支出
講兩句佢老母就肯收皮好難得下
斷絕關係.
廢柴兩老,只會拖累你.
你問下佢 你嫁咗畀老豆 依加住喺呢頭家 開唔開心
咁唔開心拎出嚟講啦 你都嫁得好差喎呀媽 再嫁個都未遲 仲有市場
再同佢講你老豆都係打份牛工 叫你呀媽食埋佢想介紹畀你嗰條仔 咁咪滿足曬佢意願 講完睇下佢兩位駁唔駁撚到

樓主係咪好好聲氣同你老豆老母講 有時啲老豆老母唔屌唔得 佢做到咁 你仲同佢講孝順真係以為你有斯德哥爾摩呀
你俾狗屌
嗰啲已經唔係大中華膠 係儒膠
佢哋身邊但凡有個高學歷少少嘅鄰居/朋友都會覺得佢哋係生番
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞