長文慎入 有個發錢寒嘅老母真係好撚慘

621 回覆
6279 Like 77 Dislike
梗係啦 你係佢地生既
你有佢地遺傳 人又靚又醒 勁過麥明詩

以上係話佢地諗法 唔係話絲你唔好
Full pay買一層樓不如借mortgage再一野買幾層
樓主快閪啲同喱啲父母脫離關係唔好害咗自己
千祈唔好俾佢知你哋住邊
大時大節飲茶就算
慢慢就疏遠架喇
有d屋企最鍾意就係將自己既期望加落仔女度,之後話為佢好
我 有層私樓收緊租好啱樓主
呢啲嘢 真係家家有本…
舊時我姑丈分家產 份人都好疏爽 同重情 「一家人洗咩咁計…幾十萬姐 冇謂爭到頭家散」
我姑媽屌出聲 「你唔會老/病既…你到時病咗 咪又係要我比錢幫你醫…」
真係 公說公有理 婆說婆有理
剩係識講「想你好」為藉口,掩飾貪錢性格。
有樓有車層樓full pay就好男人想個女快d嫁,
無樓無車嘅男人就靠唔住,無未來,跟著依類男人一世捱窮。

咁嘅長輩咁現實,又唔照下盤水自己屋企咩料,仲嫌三嫌四,樓主盡快搬出去無謂比兩老價值觀影響你情緒。
咪就係想離間你朋友同男友
等你被孤立被迫返屋企
恭喜樓主成功搬走
再我交家用我就搬出去?!
咁你住屋企唔使用燈油火蠟,唔使食屋企既?
就算你父母廢,間屋都叫有份住。
咁講野 好似淨係佢地欠撚你
完全正確
感覺佢地價值觀
好有問題
大個女係時候要離開啦
串返你老母囉
話人地至少都供緊層私樓
你呢
幾廿年仲係公屋咋
多數聽到都會即刻收皮
已經想像到結婚傾禮金仲大鑊

:養左你廿幾年,家用又無比,無十萬唔洗傾

止蝕離場啦,快啲搬
你戇鳩㗎😂養小朋友不嬲都係有閒錢先養 你俾唔到資源個細路已經毁佢嘅童年仲想要錢呀🤣🤣
為免拖累父母及增加間屋嘅開支
已經搬咗出去
我老母都是咁
一見面就講錢同鬧交
搬走咗後感情反而好啲
相見好同住難 樓主趁早搬走
無學歷廢老大多數都係咁上下,施主放下啦
你老母啲思想咁似連登仔
樓主仲後生 未試過好耐唔同父母住
受左咁耐 未做到心平氣和同兩個老野傾

真係要好似樓上咁講
搬走 唔理佢地
等十年八年 大家都calm 返先可以做到你講嘅嘢
一模一樣真心痴撚線好仆街,吊拿聲,個陣身邊啲同學係咁補習又學好多野,兩老就為左自己有多啲錢洗(已經住公屋,開支唔大),咩都唔比我學,細個個陣我仲識得主動問可唔可以學樂器同玩課外活動,佢就會話你兼顧到家務(即係做哂全屋家務)同學業(考第一)先再講啦咁就可以完全避過呢啲小朋友開支

總之讀書時期真係除左最最最最基本的人類生存要求(衣(校服)食住(一張床)行(搭巴士返學))之外,就咩都無,病左就話自己會好返唔洗睇醫生,每次病親都咳到甩肺,咳到自己好返為止

等我大個左仲周圍同親戚唱我唔關心佢地,不孝,又話花左好多心機時間努力含辛如苦湊大我,點知我咁仆街等等扮可憐扮受害者,好撚仆街

真心當年如果有得揀,我一定會揀住孤兒院
咁起碼你老母識做人
佢當面問完我男朋友返咩工
再同我講:乜呢啲工長久架咩?
你勁似果啲離地社工大愛撚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞