長文慎入 有個發錢寒嘅老母真係好撚慘

621 回覆
6279 Like 77 Dislike
佢冇講錯
你要止蝕離場
搬出去住咪再理呢個on9老母
樓主心理幾強大

依啲老母當生小個就算
唔止想影響你,仲影響埋你身邊人
你呀哥又係垃圾之類???
佢養唔養得掂自己?
仲有,打擊呢d鍾意拎人仔女比較既父母好易
就係學返佢
“小明阿媽每個月都俾幾百零用小明”
“中明阿媽知道中明鍾意學琴專登買琴俾佢仲搵埋導師”
“大明阿媽每年都帶大明去一次外國旅行”
“加大明阿媽幫佢個仔俾首期買樓”

你呢?
你可以繼續重複講
佢駁你唔到你就要一直反擊
睇佢面皮頂到幾耐
咪係 點解咁多人贊同樓主
咁多人都係同樓主咁要溫室長大?
樓主老母發錢寒 咪當佢9up
宜家係樓主老豆當家 賺錢來源 咁樓主討好老豆咪得

屋企唔係有錢 住屋企都唔比錢交租

睇死樓主係溫室小花 遇到逆境都會抵抗唔住
要生要死果種
屈就左
應該嫁有錢佬 生仔
之後就算玩殘被拋棄都仲有一千幾百萬攞番
你應該成為人哋個女
對大家都好
咁樣嘅溫室 我無福享受
另外我搵錢多過我老豆同阿哥加埋
無需討好任何一個人
已經搬咗出去
義你老母務,你老母俾人周街屌就義務
通常d老母太長時間冇出黎做野
困係自己既時空就會同呢個社會脫左節
你講咩佢都唔入耳
同埋亦因為咁,佢地好緊張錢
冇人話唔緊張錢
但因為佢地已經冇其他寄託
咪成日咩都同你計錢
成日幻想自己有朝母憑女貴,飛黃騰達

可以既話,早d搬走
除非真係大事(結婚)先通知
大時大節你返去食個飯就算
等大家少d接觸,少d磨擦
到你有自己家庭
大家各有各生活,各有各忙碌
可能關係會冇咁彊

樓主唔好太灰
你已經行緊你人生屬於自己既路
父母係你人生其中一part
其他野你仲可以自己話事
你再唔搬 可能就正義迴廊2啦
話你想要姐 你搬出去前咪係痴屋企唔比家用

呢啲故事係好平常公屋故事
你老母衰在發錢寒 過火左少少 就係因為佢窮
先會咁諗 要靠結婚黎解決貧窮

我自細無錢學課外活動興趣班
老母返地盤 老豆爛賭鬼
都係放牧式教育 靠自己玩online game賺錢賺生活費
中學連買支暗瘡膏 屋企都無錢
買衫褲鞋 係得新年先有機會 仲要只買一套
出黎做野 比1/3家用

所有野都係靠自己 無諗過靠屋企
我果代 或者我父母 或以上咁多代都係靠自己
樓主老母只係發錢寒 煩左啲 你當佢9up就無事
又唔洗你比家用 又唔見你講生活飲食有幾慘

以香港公屋黎講 樓主生活算好好 又唔見要去食物銀行
起碼唔洗一對鞋著到開口先換 要著人舊衫褲
比我同身邊一班公屋仔女 好好撚多
咁係絲打你抵得諗同孝順
細個小學就知道因為窮所以自強 同埋無得靠屋企 可以靠屋企就唔會咁窮
好彩老豆死得早 我未畢業就死左
以為屋企可以留到啲錢 但屋企又出現爛賭鬼
偷錢呃錢 宜家全家無晒錢 都係咁過活

其實想講 要學識自強 唔好怨出身 唔好將人地缺點放大 有時候可以一笑置之
你可以再觀察下 如果你搬左出去 佢地關唔關心你
老人家觀念唔同 都好難改變
佢地唔會盼望仔搵個有錢女 因為覺得入贅冇面 正如社會上多數人都笑食男仔軟飯
而女嫁到有錢人就有面 會講嫁入豪門

好明白你既怨念黎自唔公平對待
但未必代表父母唔錫你 只係比較錫仔多過女
不過搬左出去會好好多
完全係啲老屎忽離地嘅comment
廢老係咁,我同你背景一樣,我老媽都好on9,因為係全職師奶冇野叻,淨係識拎我地(兩姊妹)既野周圍講,又次次都對我地既男友唔係3司好失望,所以最後我都係裸婚,簽紙都冇兩老份。
唔交家用絕對係正確態度
我叫你生㗎咩而家?自己負責喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞