長文慎入 有個發錢寒嘅老母真係好撚慘

621 回覆
6279 Like 77 Dislike
結交在相知骨肉何別親
屌老母唔入肉就試下屌老豆

老豆咁撚窮咁撚廢你仲跟佢

仲學咩人生仔

一搬走就一定態度變好
如果係男嘅,出生喺公屋家庭,真係仲難
以為自己出po
細個屋企重男輕女 靠自己叫做而家過得去
好景嗰陣俾10k家用就好好態度
一話想儲錢進修,減少少家用就有說話聽
個仔咁耐都無俾過家用
搵男朋友就係樓樓樓樓樓
拍拖前洗腦,拍拖之後知道無樓就日日叫我分手
唔會理嗰個人對我好唔好
我同你一樣 都會覺得 要求人哋有條件
自己又有咩資格
我係男。不過亦應同受身就係屋企人,不過已過去。
我對樓主你好放心,因為你意識到問題,心態已經拒絕,唔絕受唔認同你屋企人既洗腦。接下落呢就行動,
有能力就離開,冇既就忍多當考驗,我知你每日情緒好受佢地影響,但盡能力去調節。千萬唔好因為冇通情達理既家人而自卑。
人不為己天誅地滅,當有一日離開佢地兩老,你就有全新既自已,唔係活佢地陰影下。
個人小意見
呢一刻同男友好幸福 永遠幸福落去就最好
但日後難保發生任何變掛
家人會成為你嘅後盾

雖然同家人價值觀未必一置
你媽從佢角度出發 覺得咁係對你好(對佢呢個岳母都好)win-win
作為呀媽想你嫁個有錢人都好正常

自己屋企條件好與壞 唔一定從錢/係咪公屋出身呢啲野定義
家人對你嘅關懷 都係條件嘅一種
男家都會忌你三分
有啲野真係嫁左先領略到
你媽覺得你靚靚 讀到書 有條件嫁有錢人先咁

所以留返個後著俾自己 唔洗反面
睇開啲 當佢講野耳邊風
得閒係佢面前曬下命
佢只係覺得個女永遠值得更好
只要佢冇錢,年紀大開始病,

就會開始對你好聲好氣。

我同你相反,我奶奶睇唔起我屋企係粗人。

我同老公移咗民,結咗婚八年都好幸福,

我完全冇同佢父母接觸,

人生係屬於自己嘅,揀一條自己覺得舒服嘅路。

父母有好、老爺奶奶又好,

相處唔到唔需要勉強。
退一萬步唔誅心論咁考慮,只係嘗試代入樓主角度睇
樓主都冇種畀人當係一個人嘅感覺
而就咁睇樓主敘述都見到樓主只係佢用嚟 show off 嘅道具

有能力嘅話就搬出去省事,夏蟲不可語冰
直接 out of sight, out of mind
再煩你嘅話 cut contact,唔使畀機會佢
再畀機會佢只係任得佢繼續撚你
佢唔會交個心出嚟畀你,或者佢甚至冇意識咁做
你交心出去盞自己辛苦
又係啲廢柴垃圾長子
樓主快啲搬添呀,男朋友肯就一齊同居算,咁後生要供養父母都慘,養埋個仆街大佬真係
以為係我自己寫既文
如果真係個個父母都傾到既就唔會有樓主
正確 貪念係無窮無盡
最緊要 Set 好個 boundary
唔好俾佢影響到你想過既人生

Let Parents be Parents, and nothing more.
就係呢個諗法先出現分歧
如果個女既價值觀一早係向錢看同拜金
佢就唔會同佢老母嘈交
反而會好夾去釣金龜

而家佢老母就係忽視樓主想法 強加佢認為正確既價值觀(有錢就得)
同埋貪得無厭
有咩好嘈,同嗰個人價值觀唔同而相處唔嚟
第一就分開
第二就改變自己

你自己on9仲同佢哋講咁多嘢,條仔有自己地方咪搬去條仔度住囉,幾多人因為窮又搵少錢想搬都搬唔走
咪諗方法搬走
其實租樓唔係你想像中咁難
但如果你想繼續痴家唔做家務 有人執頭執尾
咁你繼續接受呢個辛苦同壓力
呢單先係大癲
呢d老母唔會信嫁
樓主都話佢老母一直覺得佢可以搵個更好

變左信念
你除非好神心想教化老母再臨老盡孝,如果唔係直接搬出去零交流好啲
真係有無讀書既最大分別

有學識有受教育會覺得 生仔係一種責任 會諗清楚將來生活

無學識既就會停留有手有腳就有飯食 生多件就搵多d錢返黎

所以點解發達城市出生率會低咁多
都係因為你係女仔姐
其實真係貧窮限制左思想,樓主老豆老母自己都無樓,就覺得有樓先係有錢人,話唔定人地有10幾粒bitcoin 呢。

又或者如果係呢幾年入市,依家仲要輸錢。唔係下下有樓係手先係岩。調轉如果佢地覺得個女好,咁應該叫樓主佢地抽公屋,因為公屋環境之下可以令個孫將來可以做返個女做既野
雖然我同意你嗰句,不過我搵唔到出處
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞