長文慎入 有個發錢寒嘅老母真係好撚慘

621 回覆
6279 Like 77 Dislike
佢同我朋友數我
話俾我無情地趕佢出房
但又唔講埋前半段嘅故事
就係佢走入我間房開始勸我分手
「有個千萬身家嘅你唔鍾意 下刪幾百字」
我已經多次表明我對個位人兄無興趣
佢都要繼續講
人倫
講人性?冇錢唔好學人生仔 要人地一出世就同人捱窮生個仔出黎係為左佢大左供養你到老?窮人思想 唔講好有錢 較有錢既家庭 仔女 保險 醫療由細供到大 成世人有咩病痛保險包埋
呢個唔係古時/原始社會 你比唔到咁基本既野就生 害個仔害埋自己
俾個↑你 難得你個世界咁理想
義務?
父母養仔女係責任黎架喎
倒湯
問下老母點解要揾個公屋仔做老公而唔揾個有千萬身家既男人
我都係細細個無零用錢
父母無叫我補習 學興趣班
返學拎學生資助
父母唔識讀書唔識教我 兩老成日嘈交鬧離婚
我6-7歲報警報到差人上埋黎,記到依家好深刻
父母農村人唔識教仔女
仲要生左5件

我嘅思維係來自於學習 讀書上遇到嘅人同事
出到黎社會見嘅每一個人

都係果句我會覺得無左好可惜
比著我 我會同佢地講得好認真
有野會討論 有心底說話想講
坐抵 認真去傾一傾

我廿到尾先同父母打開心扉認真傾傾
依家關係良好
都係果句 我提供只係意見
個個人成長唔同 遇嘅野唔同 有唔同諗法
呢個問題我問過佢
佢淨係一味識講我條件好可以選擇更好
其實細個一d資源都唔比
放養式湊仔
真係欠左樓豬喎
做得好 呢啲賤種睇怕都係有養兒防老呢啲垃圾觀念既廢老黎 1蚊都唔好比佢 等佢自生自滅算
大把父母都係咁包括我
關係同成長咁撚惡劣,家用條撚?
仲有咪搬左出去,柒少陣當幫忙
有無搞錯?你老豆有無錢,點解你老母會揀佢?
Ching你都幾撚癲 無學歷就唔識尊重人?你睇多次樓主老豆老母點對佢 點對佢男朋友?更何況佢兩老都無關心過個女 唔係著重個男仔對個女好唔好 一味睇錢 無理過個女感受 一睇就知係果d只係想生個仔女出嚟養自己既垃圾黎
Sorry, 係我嘅問題
我明白真實嘅諗法絕對唔係我咁理想
或者你哋講得啱
應該跟你哋提供嘅意見會適合樓主呢個case
知唔知咩叫寄生
Cls我本身都係錫老豆老母d人

自問都唔好做不孝子

但好建議樓主快快手搬出去你父母完全唔撚當你係女,有來有往你都唔需要當佢哋係父母
無錢,唔知點解佢會揀我老豆
或者係佢將佢做唔到嘅野(嫁有錢人)硬加落我身上
如果可以坐底理性討論 講心底說話 你估呢個po仲會唔會出現
邊個要生
生完唔使負責任仲旨意有本可以回?
你就真係咪撚生
唔算太衰,你唔比家用無精神虐待你

溝通問題,事實上貪錢唔會無逼過你拎錢,你話要要比就家用就搬出去,佢地即時收聲,行為上已顯示出佢地對你重感情多於錢。好現實,你唔比家用,但係屋企食同住,其實佢地都要比錢架,但佢地無逼到你

搬走左既話仲有得救既份親情,或者你父母係表達上唔會再咁自我,主要係雙方溝通問題同觀念唔同啫
已經搬咗出去了
開頭仲有叫佢地得閒過黎坐下
(未知層樓唔係full pay前)
而家好慶幸佢地無上過黎
呢D咁嘅老豆老母 由得佢地自生自滅啦
唔好等佢地毀咗自己人生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞