Leveraged ETF 討論區 (53)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
好似唔覺有點危機過
好似加減息預期關係密切好多
所以我預計TLT唔會再穿底
同意,而家同10月底比較,通脹明顯低咗、衰退風險明顯高咗
兩樣嘢都利好TLT
係唔係應該預早入定多啲TMF
TQQQ都預左唔會咁快有起色
最近開始玩tqqq sqqq
留名學野
請問喺邊度可以睇到利率期貨呢個表? 有冇web link ?
日本央行將10年期國債收益率目標從0.25%上調至0.5%。
消息公佈之後,美國長債債息即刻大升
yen
未唱
點解?日債有咩咁吸引
所謂「套息交易」,是指投資者借入低息的日圓,並兌換成如美元等高息貨幣,然後投資於相應的高息資產(如美元債券),以較低的資金成本換取較高的回報。不過,一旦日圓大幅升值,投資者便可能需要平倉,即大舉沽清手中的資產,重新兌換成日圓。

簡立恆指出︰「現在日圓是唯一資金成本較便宜的貨幣,很多套息交易也要依靠日圓。」日本央行近期不斷入市干預貨幣匯價,反映出該行不希望貨幣過分貶值,假如其貨幣政策突然轉「鷹」,對市場是「頗大的影響」,風險資產料將面臨衝擊。
https://hk.sports.yahoo.com/news/%E5%AF%8C%E9%81%94-%E6%97%A5%E5%9C%93%E6%8B%86%E5%80%89%E6%BD%AE%E6%81%90%E6%88%90%E7%92%B0%E7%90%83%E9%87%91%E8%9E%8D%E9%BB%91%E5%A4%A9%E9%B5%9D-214500564.html
你日本都去完啦
之前提過
有需要(去旅行)
就DCA 入日元
原來係咁,即係平倉棍
如果係我 繼續定期供款同rebalance 唔會偏重一邊
我啱啱星期六先confirm 二月去日本,好彩自己仲有啲Yen,不過匯率都係差咗少少嘢😂
我通常都係出發前兩星期先去換啲yen
應該係啲契弟借日圓買美債
依家有啲risk 要賣美債還錢
雖然唔知今次跌幾多,不過之前錯過咗美債嘅話,今次係機會
TMF
我錯了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞