Leveraged ETF 討論區 (53)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
要諗下其他計
小朋友12k per head
而家啲興趣班咁貴架咩
學費都5k 啦,除咁興趣班仲要補習
幾大?咁快要補習
我嘅就中學,小學嗰陣都補緊啦
你唔補,你隔離啲家長都會補,你成績差啲,老師又會打嚟「關心」你點解跟唔上
初中嘅話數學、英文最重要
其他科目等DSE嗰陣先追都得

IB嘅話都係英文最重要
果然係做過補習
不過唔同學校都有分唔同補習社,報錯都好奶嘢
DSE嘅話最緊要係揀啱補習老師 
搵到好老師可以相差兩個grade
你個小朋友DSE嗰陣,可以搵我傾吓每一科揀邊個老師好
雖然我唔係科科都知,不過都可以傾吓
好呀

咁如果你有500萬現金做定期,計3%都好,一個月都有1.4萬利息

洗費計2.4萬,即係只係需要搵份1萬蚊嘅工就得
咁就例如如果老細同上司對你唔好,你已經有自由炒自己魷魚
1萬蚊人工,就算轉行由新仔做過,都係求其搵間公司都有
3%定期可能只係一時
好老實講,用你呢個做法,好大機會每兩星期就會發生一次人哋對你唔好,自炒轉工

你愈低層愈新仔就愈多人恰你,你自己打去call 文件同你叫下屬打去call 文件,對面已經係兩個態度啦
1萬蚊嘅工先辛苦
實唔會長
除非又行返高利率政策,但應該唔會啦
有啲道理
做part time,炒散好過
5球野買 voo schd vtip xlp 各25% 。每年3萬鎂出黎 除番每月都差唔多2萬,今年都係跌差唔多15%到

雖然唔會再有八十年代咁,連續十年最高十幾、最低都7%唧

但斷估未來五年十年唔再需要好似上兩年咁,0-0.25掛
經歷過今獲差啲通脹爆升之後,fed唔再敢咁大力吸qe毒
係,炒散拍吓屎忽就走
我諗唔會再咁極端掛
極低息同極高息應該都唔會掛
今次唔係monetary 出事,係fiscal policy 出事主因係joe biden 個兩次派錢
10-18年仲講緊qe 谷極都極唔到通漲上去
定期拎息去洗,最大問題係你啲息會愈洗愈「少」
我成日覺得細路仔上補習/興趣班就好似軍備競賽咁, 唔上就會其他細路打到訓係到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞