Leveraged ETF 討論區 (53)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
拎咗啲廣東歌歌詞去問AI「以下歌詞的主旨是甚麼?」

如果有三倍VT 我一定轉 但係依家得upro係三倍又比較分散 fee 又低
要適時做sector rotation
但唔係個個行業有3倍揀,一係揀2倍
咁預測𠵱定嘢我又唔認同係ff
而係市場的確存在一班人相信2023會有衰退
今次inflation係由需求帶動,假設衰退係可以打擊需求面
咁通脹落返嚟,停加息同減息係遲早嘅事

市場從來都係buy the rose ma sell the fat
𠵱幾個月炒減慢加息彈嘅幅度
都唔係去到12月15號先醒起係喎真係加0.5
Cpi 會教訓我地
費事quote到水蛇春咁長
asymmetric risk同個股波動(beta)有數你計
不過廢老就梗係唔識啦
如果你見到一位學生妹但佢係巴膠,你會點做?
https://lih.kg/jrJORT
#2 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

癲到咁 唔怪得嗰陣畀老鳳追擊
消費者對1年後通脹預期由5.9%下降至5.2%
https://twitter.com/NickTimiraos/status/1602333181008662531
上星期美國密歇根大學做嘅調查對通脹預期由4.9%下降至4.6%
https://twitter.com/NickTimiraos/status/1601231630223683587
幾時會反映到喺數據?
消費者預期又唔代表CPI實際走勢嘅,講真啲消費者識條鐵咩
只係FOMC會考慮通脹預期,所以通脹預期低咗都係一件好事
Rivian都入到?
VIX升9.51%,但係VXMain只係升0.38%
好多人又會諗一大堆陰謀乜乜乜
但其實唔洗諗得咁複雜,VIX係用期權價格計出嚟,今日VIX上升可能只係因為好多人買Put做對沖
點解呢?Equal Weight無咗用市值決定比重嘅功能
拎QQQ嚟講,如果百度、網易同Google、Apple比重相同,聽落一啲都唔吸引

不過羅素2000本身係羅素3000指數入面最細嗰2000間。我都想知用Equal Weight會唔會有咩意想不到嘅好處
講真,跌咗咁多先入好過好位入

睇返今次剔除嘅成份股過去嘅表現:

低買高賣
VRSN係2018年12月24日加入指數,當日開市價141.42,現價199.69。
SWKS係2015年8月3日加入指數,當日開市價84.409,現價96.72。
網易係2016年3月16日加入指數,當日開市價25.456,現價69.35。

高買低賣
SPLK係2019年12月23日加入指數,當日開市價151.5,現價92.16。
MTCH係2020年12月21日加入指數,當日開市價152.26,現價43.55。
DOCU係2020年6月22日加入指數,當日開市價164.33,現價54.07。
百度搵唔返幾時加入指數。
Hsi呢一年瘋狂高買SH
應該係IWB 唔係IWM

大型股例如AAPL MSFT 喺QQQ 佔23%
但equal weight 只會佔2%
佢係預視下年啲大野都唔會表現好 甚至拖累大市 相對地一啲中型value stock 表現更好

例如今年嚟講 RSP 表現都比 VOO好

今日出cpi既我
唔好賭啦
要追數.無電腦果期輸得好甘....
搞手但求打個和就可以架啦....
唔好諗追
會好大壓力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞