Leveraged ETF 討論區 (53)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
好啊
$1 All in
除非大家覺得牛市唔會重臨
唔係既話
tqqq/soxl 最多等一兩年就可以上返ath
Tqqq應該真係唔得 ath
如果好似cup 蛇咁講經濟衰退指數會插多10幾20%
TQQQ 三倍加decay ,有排都未返到家鄉
吸蛇又執KC口水尾?
"肥媽退休三年炒燶股票輸咗5000萬 醒覺個天要佢做嘢「復出」開紅館Show "
Detail:

第一揀market既重要性
第二個股風險>被動指數基金,回報未必多過
第三退休就唔好All in 個股,買個Ray Dalio All Weather Portfolio 都捱得過熊市
美股行咗13年牛市
TQQQ要上返ATH真係唔係一兩年得
第四,止蝕
上返50都還神
我soxl溝到均價$21
升到$30個倉就ath
希望快d到
上返$30 唔該
賺返少少過聖誕
vti +schd+vtip+xlp 各 25% 。穩穩陣陣算啦
退休仲allin個股真係藝高人膽大
加入Nasdaq 100指數
- Rivian (RIVN)
- Warner Bros. Discovery (WBD)
- CoStar Group (CSGP)
- GlobalFoundries (GFS)
- Baker Hughes (BKR)
- Diamondback Energy Inc. (FANG)

剔出Nasdaq 100指數
- VeriSign (VRSN)
- Skyworkds Solutions (SWKS)
- Splunk (SPLK)
- 百度 (BIDU)
- Match Group (MTCH)
- DocuSIgn (DOCU)
- 網易 (NTSE)

12月19日生效
可唔可以放上嚟睇吓
親朝早ChatGPT load得快
我問左少少經濟問題
有興趣睇下

第一點只可以事後孔明
根本冇人會知黎緊15年咩market 會贏

如果00年買美股係會完全輸哂比港股計埋股息輸到含添
冇人會知今年會唔會係00年翻版黎緊美帝equity 1x 年都係real return 負數
10年real return 係負數其實70-80年代,00年代都試過所以今個decade 重現唔係不可能
美麗新香港
咁你有眼睇邊個國家有實力有好嘅制度
再講就係70-80、00、08美國佬都有實力企返起身
點解要bet 佢唔掂走去買支那港股
你話賭新興請場嚟緊都係買東南亞啦,唔通仲買支那同非洲?
依個網站搜集咗ChatGPT答得比較好嘅例子
可以參考吓其他人點樣問
https://www.learngpt.com/

7,80年代美國仲dominant 過而家,gdp 佔全球2x%,equity一樣可以real return 係負數

如果00年翻版重現既,當10年係咁, 都講緊2032年之前equity real return 係0, tqqq 更加唔洗講會俾decay 搞到直情輸大市

邊個國家有實力同equity real returm走向,其實冇必然關係甚至乎正向關係都未必有

就算港股幾廢都好,20年計一樣贏到開巷,而港股(之前)高派息係會將指數nominal return 表現拉低,實際上表現再好啲

只係想講long term horizon就用返long term time frame 去睇
攞過去10年去睇,一定會出現bias
更加唔好俾政治影響投資判斷
你講笑?你無政治判斷嘅話最好唔好投資好啵

40年前中國改革開放
20年前加入世貿
啲政策全部都係利好中國經濟
中國人口紅利、全球一體化
香港嘅制度仲畀到外國人信心
先造就到過去廿年盛世

你同我講唔好畀政治影響到投資
咁你注定就係有Bias嗰個
你喜歡
無意去講港股好過美股or vice versa
因為對我黎講根本唔係重點

純粹想講,要"揀啱市場",根本唔係講咁易
10年既嘢根本冇人predict 到
要"揀啱市場",同"預測未來"一樣咁難
我preferred approach係喺唔洗揀啱市場都做到decent return
不如整理好問題
試下問gpt
好事定壞事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞