Leveraged ETF 討論區 (53)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
多謝推介,個嘉賓真係好專業。

其實佢最前面講無基數效應係係講緊price wage spiral。如果一直工資增長率一直高企,服務業嘅通脹真係好難回落。而家我地見到原材料價格回落、租金回落,但係仲未見到工資增速回落嘅曙光。

中間講實際失業率要高過自然失業率。其實係無可能錯嘅。因為我地根本唔知道自然失業率係幾多 通脹一日未回落,你都可以話而家失業率仍然低過自然失業率。唔會錯但係對實際操作意義不大。有個term叫non-accelerating inflation rate of unemployment (NAIRU)。咁而家NAIRU到底係幾多呢?因為Covid嘅影響,所以聯儲局班人都唔多清楚。

後面講勞工生產力只要catch up到就無通脹問題都係正確嘅。至於美國勞工生產力係咪低下呢?我就無做研究。

點搞 日日都跌
豬死了
美國12月Markit製造業PMI初值46.2,預期47.7,前值47.7;美國12月Markit服務業PMI初值44.4,預期46.8,前值46.2。

美國12月Markit服務業PMI初值降至44.4,創8月份以來新低,且連續六個月萎縮。12月Markit綜合PMI初值降至44.6,爲2009年有數據記錄以來最糟糕的表現之一。通脹仍然偏高,且美聯儲不斷加息,都拖累對商品和服務的需求。
TMF又嚟料
長債跌落嚟應該買
下年都炒衰退
長債息跌返落去4%左右入
值摶率高好多
如果相信2-5.1%呢個range 走
好文
佢講工資增幅一定會追到通漲好似唔係好現實
至少係香港感受唔到
TQQQ難捱
繼續守紀律月供同rebalance
'CZ' 不小心透露他也是個騙子! 漏洞百出訪問
https://www.youtube.com/watch?v=BJrbf7_9Qx8
聯儲局Mary Daly繼續強調2023年唔會減息,仲話到達終端利率之後起碼要維持11個月
https://www.reuters.com/markets/us/feds-daly-no-fed-policymakers-see-rate-cuts-next-year-2022-12-16/
聯儲局John Williams亦都話可能高過FOMC SEP寫嘅5.1%,不過唔洗去到6-7%
https://nypost.com/2022/12/16/feds-john-williams-says-rates-could-go-higher-than-forecast/

利率期貨市場擺明唔信
而家啲投行都試緊用dex/defi,加上今次嘅信心危機,交易所應該都差唔多尾水
印象中個市既預測自21年開始就一路同現實好大落差要修正
21年頭話24年先開始加息,之後話23,最後22年就加息etc

連幾時停qt都未講就講減息有d快
crypto exchange單枱面上已有好多事唔合理,尤其果d咩鎖倉賺息個息高到唔現實唔知點黎
crypto 有今時今日都係靠交易所
難怪教主劈ac 去番萬6都冇4成幾
decay係咁架啦
尤其係今年閒閒地就2%以上
所以all in堅大鑊 月供 配置起碼仲有餘地
請問樓主依然認為SQQQ已見頂?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞