Leveraged ETF 討論區 (53)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
變左以前美國佬班官咁
入定哂市再出POLICY
今晚我都唔睇FOMC啦
大家想睇最update嘅解讀可以睇返華爾街日報記者Nick Timiraos嘅Twitter

我連登有bug
加完息竟然跌
有冇地方搵到cpi yoy 嘅path個projection
好詩 好詩
似Christmas rally 前呃貨
thanks
- 由於基數效應,2023年3月、6月會有比較大嘅下降
- 今個月CPI大部分items都放緩,係佔CPI 3成嘅住屋成本最頑固。預期住屋成本增速喺2023年年中會見頂,之後會倒水咁落。
- 下次FOMC喺2月1日、下下次喺3月22日,喺FOMC之前可以睇多幾次通脹數據
而家係4.25-4.5%

如果2023年唔減息,而家FOMC入面
2個人估加0.50%
10個人估加0.75%
5個人估加1.00%
2個人估加1.25%

希望依個係真。terminal rate
你仲後生無家庭先會咁諗,仲要個個星期叫雞
睇漏咗叫雞
笑咗
十年八載總會遇到一次股災
你要預兩至三年生活費
其實「財自」,我聽咁耐,人人唔同標準

你認為要兩公婆+個仔,要3個人都完全唔洗做,食息都夠過港九市區中產生活,咁先係「財自」嘅話,400萬本金的確唔夠嘅

但如果有萬3蚊被動收入,已經夠頂咗個2房正常屋嘅租金,或直接嗰400萬資產就係間供滿嘅自住樓,唔使交租

如果唔追求chill生活嘅話
咁就可以個老公出去打份皮零嘢hea工,唔ot,唔陪老細劈酒都夠一家三口洗啦
財自係可以月入一萬但住一世公屋
只要cover到支出
唔係個個都花天酒地過一生
你無啦啦又拋個人人財自標準唔同嚟要我認同其實13000都夠,而我本身只係話我覺得13000唔夠

Ok,你要講定義
「只要你的資產產生的被動收入等於或超過你的日常開支。如果進入這種狀態,我們就可以稱之為退休或其他各種名稱。」
以上係上網嘅財自定義,既然400萬只能夠應付到住屋開支,邊度達標?

如果你係好似「野人」咁生活就可以叫400萬一家四口財自喇
通常有400萬本金嘅人,唔會打份萬零蚊嘅工,日常洗費都唔止萬零蚊
求其食個lunch都過百啦
應該係好詞好詞
今時今日大把父幹留畀佢啦
你父幹開食好住好點樣忍每月萬幾蚊
老豆平時比啲零用都唔止啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞