Leveraged ETF 討論區 (53)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
投資是自負盈虧的!TQQQ係高風險投資產品,隔幾個月就會跌兩成以上。
投資之前應該諗清楚風險承受能力,高追之前應該要做好坐艇嘅心理準備。

Leveraged ETF介紹篇
前言
受到全倉TQQQ巴打啟發,2021年4月開始接觸Leveraged ETF (槓桿ETF)依樣嘢。5月中開咗開咗第1個post講leveraged ETF。而家TQQQ係$17.6,即管睇吓TQQQ教會唔會滅教。

依個post會解釋乜嘢係leveraged ETF,同埋TQQQ點解咁勁。
依份Google doc會有最update同最完整嘅文章:
https://outliersecon.page.link/LETF

之前嘅post:

Nasdaq 100去到唔同點數,TQQQ、SQQQ會去到幾多錢嘅預測,每個星期會更新。唔一定準,只係大概範圍

全倉TQQQ巴打嘅文章,我就係受到依篇文啟發:
【數學+歷史分析】 Leveraged ETF 可否長揸?
https://lih.kg/2409324
LM
lm
留名

btw 琴日就炒soft landing,今日就炒衰退,
大市轉向既速度仲顛過我平時d反手操作…
有紀錄以來未試過唔岩
佢唔一日炒晒兩樣咪算好囉
原來之前3個月嘅數據都稍為向上修正咗

Before

After
想知依到仲有幾多巴打堅持用緊 6:4 leverage 股債rebalance contribute fix amount
定大家已經轉左用其他methodology

歷史上都冇乜幾可經歷一整年跌市
如果有recession個市會跌成點
有冇咩類似既年份值得參考
今日長債升到啪啪聲 咩事
見左底未
月供日
諗緊下年改唔改返月中供
一個月30Y就由4.4跌到3.6

無貨
Lm
啱啱供完精神爽利
lm
用緊TQQQ 7:3 TMF,月供,季rebalance
琴晚出完ISM數據,GDPNow個預測即刻由4.3%下降到2.8%
我唸渣住堆covered call etf加現金好似個風險已經夠低
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞