Leveraged ETF 討論區 (53)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
想講吓Harmonic mean,有興趣先睇啦,希望大家唔好介意我班門弄斧

如果我以40km/h的速度由A城市駕車去B城市,然後再以60km/h的速度由B城市駕車回到A城市。去程同回程嘅距離相同。整個旅程的平均速度係幾多?

舉另一個例子。假設甲國的失業人數係5萬, 失業率係5%,而乙國的失業人數係27萬, 失業率係3%,兩個國家嘅平均失業率係幾多?

最後睇埋月供股票嘅例子。
假設你每個月都會用相同金額(例如$240)去月供某隻股票。假設依隻股票於1月嘅股價係$40,2月嘅股價係$60。

如果每個月供款金額唔同,例如1月份用$240去供,2月用$480去供。咁就要用weighted harmonic mean。

除咗計月供股票嘅平均成本價,weighted harmonic mean仲可以用嚟計成個portfolio嘅PE ratio

2023年3月、2023年6月通脹應該會大幅下降。
但如果去到2023年年底通脹沒有繼續下降,或者距離2%仲有一段距離咁點算呢?依條片講得幾好。
https://www.youtube.com/watch?v=zz7xadB48tU
而家都係預期未衰退
如果recession + inflation keep 住3.5%既話,應該fed 會搞recession 先
所以想equity 好,拜托快d 衰退
美國11月零售銷售環比下降0.6%,預估爲下降0.1%,爲2021年12月以來最大降幅。前值爲上升1.3%。
美國11月零售銷售 6894.43億美元,前值6945.18億美元。

美國12月紐約聯儲製造業指數 -11.2,預期-1,前值4.5。
美國12月費城聯儲製造業指數錄得13.8,爲2022年5月以來新高。

美國至12月10日當週初請失業金人數21.1萬人,預期23萬人,前值23萬人。
美國12月3日當週續請失業救濟人數 167.1萬人,預期 165萬人,前值 167.1萬人。

數據公佈後,美元指數短線走低十餘點至104.08,美元兌日元USD/JPY走低逾30點至136.42。
仲有個說法,
好似70年代咁
鮑sir 搞唔掂
換人

市場對新人士有新預期
如果新主席夠硬淨 講野又好堅定唔搬龍門
大家都會信佢既
到時打通脹就易好多

期貨市場都係同fed dot plot不一致
有少少反應鮑sir 不足令人信服
炒衰退啦?
邊有有dot plot睇
買債嘅話係咩號碼
你想買美國國債、企業債定係債券ETF?
TMF
又直線向下
又-5% 點玩
美國對中概股審計評估報告 傳最快年底出爐

美國監管機構對中資公司現場審計的評估報告,據報最快可能在年底出爐,監管機構的一個團隊正與在香港的羅兵咸永道和畢馬威會計師事務所進行最後的溝通。

《南華早報》引述消息人士續稱,美國團隊最近就某些審計程序和信息向這兩家事務所提出了問題,兩家事務所正在準備答覆美國監管機構,這個程序通常是面向美國公眾公司會計監督委員會(PCAOB)。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞