Leveraged ETF 討論區 (53)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
係唔易,但係學肥媽𠵱幾年要去揀一個地方bet
都一定唔會係支那囉,由其是18年打後
如果人生係有嘢唔使揀啱又實賺嘅,無窮人啦
#1 google doc有長啲嘅backtest,再斬開幾個period去睇(例如撇除近10年qe),都證實咗無recency bias

反而現時會否估值過高,買太貴影響長期表現先係重點,which拉長個time frame嚟睇performance都無乜用
不過,上咗年紀退休就唔好押注一個市場太多,都係老生常談
如果唔洗揀啱市場都做到decent return
咁即係津巴布韋股市、孟加拉股市都得啦

就算你個strategy真係咁勁,當地有冇投資工具做到你嗰種策略,市場深度又夠唔夠先?
就算賺到錢,會唔會有啲因素令你攞唔到錢走先?
我同意第2段呀
估值高拉低未來10年expected return, 例如00年出現既情況
估值低未來又可能有機會跑贏

一係就inflation keep 住高,磨到股票real return 變0, 呢個係70/80 年代出現既情況

拉長個timeframe 去到10年,用decade 計,先睇到個expected return點顯示到出黎
如果準確d,應該要睇rolling 5年 vs rolling 10yr vs rolling 15yr 去逐個睇
短期嚟講無咩分別,指數最細嗰堆佔嘅百分比太細,唔會有咩影響
長遠嚟講汰弱留強係好事
非黑即白?
可以買world equity etf 架姐
買VT 咪得一樣做到margin..
我仲以為你係想講用技術分析/ day trade執石仔去做decent return
如果講world equity ETF,依種睇法有啲似清流君
我個重點都係要remove 埋idiosyncratic risk,就要諗埋地區性
應該成個asset class 咁睇
單買美國/r 洲/新興, 或者big cap vs small cap 攞exposure to equity
一樣有個別市場跑贏跑輸風險

其實只係將押注個股,改為押注地區
唔係咩?
關於美股未來回報實質回報可能好低
依篇文幾好睇,拆開Market Cap增長去睇幾多增長嚟自稅收下降、利率下降、銷量上升等等

結論係2000年至今S&P 500非金融股的利潤增長有1/3都係嚟自利率下降同埋稅務支出下降。將來好難維持到過去嘅回報
https://www.federalreserve.gov/econres/notes/feds-notes/the-coming-long-run-slowdown-in-corporate-profit-growth-and-stock-returns-20220906.html
day trade 要keep 住贏我無本事做到

利申:有3個倉,大倉乜9都買,有做lverage(life cycle investing),中倉做收息, 細倉賭錢

無意挑呢個po 任何ching機唔好誤會

事實上買VT如果美國佬出事都唔好諗走得甩
先唔講美國出事拖埋全球落水
而且過去衰退時避險資水都係流向美債同美金
(今次如果inflation搞唔掂就可能債都一齊出事)
咁𠵱樣嘢已經唔係揀地區咁簡單
仲要諗埋美匯同美債嘅周期

所以從來都無咩All weather Portfolio
就算有你嘅回報可能拉長二三十年同淨買SPY差唔多
之前睇過另一篇
都係講低息增加左share buyback
Retun to shareholder 由dividemd 變做左buyback 去boost eps, ultimately capital appreciation
而呢到貢獻左約莫20% of return
其實唔係話𠵱家揀美股嘅決定係一定啱
只係用返肥媽個case嚟講
如果有個金融體制係你可見將來都係仲係霸主地位
長綫真係無理由走去揀支那
除非蘇聯式倒台咁突然美國收咗皮就無得講
做人完全無偏見就假嘅,但如果𠵱個偏見令我唔安樂,擺錢落去一日都嫌多啦
𠵱家要關注嘅應該係全球去中化同一體化倒退下
未來息口會唔會再有過去十幾年咁低水平
下次衰退都未必有2020年咁狼死
如果美國 vs. 中國,結論好明顯真係唔洗傾,除非共產黨好似蘇聯咁突然倒台

美國 vs. 全球先有討論價值
如果而家就要決定未來50年咁咩策略唔準改,咁全球的確係比較穩陣
但如果唔係睇到咁長遠,都係揀返美國勝算最高
如果個設定係只可以用五千萬投資一隻個股
我會揀美國最大市值嗰隻股

現實係可以做資產配置
分散地區 再用投資年齡分散

簡言之
跟清流君既做法
應付「美股未來10年回報可能好低」嘅方法有好多種
可以係股債配置, short inverse LETF或者covered call等等
分散到全球都得,不過比較適合有錢嘅人
美國sp500企業隻爪觸及全球 諗唔到佢點被人打敗
介唔介意分享下即係咩approach?
咁你都只係押注緊股票同地球
年頭/中果時都講緊股市係n年最差表現,過往跌咁多之後嘅表現都會點點點
我都係諗咁可以係因為之前升得特別離譜
會唔會揀業務多元化好過齋睇市值
與其自己揀行業,不如交返俾指數揀
津巴假設all in一隻
美股隊長建議買eqal 好過買iwm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞