Leveraged ETF 討論區 (53)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
你個本唔滾大唔得, 因為到D錢會慢慢貶值
當你試過放暑假班家長明明喺group話去玩去抖,你又信以為真,放完假返到嚟原來人哋已經溫足兩個月書,你仲戇鳩鳩咁等學校老師飛書,然後自己仲要補飛,你就知道唔可以停
以前成日wonder點解d人要補習先追得上
大個教下人先知道原來真係有人自己讀唔掂
短暫落後都唔洗太擔心嘅。就算賽跑都唔係一開始領先就一定贏。
催谷得太勁反而對世界失去好奇心。

讀書最緊要都係英文同數學。
英文決定表達能力、吸收資訊嘅能力。數學決定理解能力。

不過依兩樣嘢都好睇天資。
天資好嘅話可以錦上添花,天資正正常常嘅話都要keep住唔好太差。

如果英文、數學好,加上保持到對學習嘅興趣、保持到閱讀書本嘅能力、方法啱,其他科目幾個月就可以追到其他人。

Btw, 性格培養都好重要,所以參加多啲興趣班俾佢試多啲嘢,了解吓自己鍾意啲咩,令佢有自信同社交能力都係好事。
又唔係話擔心嘅,每個人嘅道路都不盡相同,只係反思人哋有乜做得比自己好,改進返自己囉。

其實一路以嚟我反而覺得係中文難學,可能英數好細個已經重點培訓,無乜問題。
我反而係覺得補習係一個用錢買時間嘅方法,有人用佢嘅知識/經驗去guide 你,等你慳返啲撞板/解難時間。但當然解難過程其實係有得著,只係香港太目標為本,要解決咗考試先
某啲日校老師、教科書無用嘅程度真係嚇死人
就算係名校都可以廢到好離譜
但係學生又好難分辨到,亦都無得揀

補習可以多一個訊息來源,減低俾錯誤訊息誤導嘅機會
而家公開試咁簡單 連數學都係背曬就滿分
你肯做past paper就有 係你肯唔肯做既問題
對唔少人黎講補習係一個motivation黎 因為比左錢唔想浪費
terminal rate 升左
而家TMF個價未反應
唔值得狗衝長揸
等佢回
但係琴晚2點開始TMF係咁升 (雖然盤後又跌返啲)
3點先講嘢
2點買果啲一定係賭仔
美國時間係2點
terminal rate係短期 相對TLT個20年既scope
冇話us20y一定要升到terminal rate架喎
本身terminal rate 預既range 2.0%-5.0%
推高左 2.0% - 5.50% 之間
現家3.5%
買入時預期既R/R 係咪低左?

仲要係TMF
每升/跌1%
= 1% * 17.8 * 3
=~50% 升跌
1. 點解唔可以係之前超跌
2. 睇你渣到幾時 同股票唔同 長線us20y目標唔會因terminal rate而改變
3. 驚就short TMV decay細都係肉黎 何況通漲peak左個tail risk都細左
我覺得呢d唔係睇短線就計到出黎
https://youtu.be/TgrUGyePLJk?t=217
其實仲有呢單野令我未放心入
對沖基金唔知又會唔會再玩多次
係都做鳩港元先
見證歷史!美國宣布核聚變重大突破,首次實現“核聚變點火”
https://lih.kg/3245171

永動機?
SCO 係咪好快就要升上天
石油唔單單係energy source
佢係好多material 嘅來源

要完全取代佢係好撚困難
有排先實用到
輸出>輸入=/=收集到可利用嘅輸出>輸入
果粒氘氚球好精細一定唔平
成座設施仲貴
商業化更加係遙遙無期
本身都睇好NIF會係第一個成功,但長遠感覺唔係好實用咁
你做開嗰行接觸得多科學嘢定真係純興趣?我見你好似好多科學資訊都識咁
關於每月DCA 同每季DCA既分別
比較長
有興趣自己睇

pv backtest黎講 季供同月供分別唔大
可能因為當你一季入面最靚個位得幾日
一季撞次同一季撞三次都唔易中
同埋拉長睇一季入面波幅好少大到季供完全比月供爆甩?
2022年算唔算?
每月買入可以平均分散風險

對上
咁大上落好似係00 02 08 20年
大生之年應該見到
呢舖真係要all in 美帝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞