[PS5/PS4] God of War Ragnarök 集中討論區 3

1001 回覆
3 Like 5 Dislike
你直頭係中咗bug
佢講主線完咗姐係爆機後
終於白金埋
正式收起隻game
貧瘠之地果3隻
正常流程初見既劇情難度或者戰神難度,係冇可能直接爆死2個法師,反之可以大後期之後攞到勁裝一開波爆死法師,咁係最易既打法

正常打,追尾波波可以掉斧頭,飛矛
帶迴避護身符,對付天降攻擊同4粒飛行魔法輕鬆
2連波波用老婆盾盾反的話可利用盾擊無敵時間食第2粒,比盾反盾輕鬆

boss黃圈攻擊有好幾招,2連招盾反2次出硬直
其他超過2連黃圈既盾格到出紅圈時,出盾擊可打出硬直,而此boss咁多固定節奏連擊係相當適合國度移動,打兩下避,打兩下避,咁

而最關鍵既圍毆pattern,係3隻既情況下,仔/女會坦一隻,而另一隻法師既技並非鳩出,有以下兩種情況

1。每當打出boss硬直後大約2秒
2。玩家無攻擊boss動作既情況下觸發boss攻擊前約2秒

先會trigger到法師施法,1個情況係佢要cover boss,所以打出boss硬直後打半套好考慮應付法師

2既情況下係為左同boss成夾擊之勢,而魔法會先到

而放棄打boss先打法師會行2既pattern

所以任何情況下,先考慮處理魔法,再考慮處理boss,彼此會有秒幾空檔俾你,絕大部分情況唔會出現2招魔法,除非你ot左另一隻法師

所以法術大概咩時間會黎,係相對定期既,你可以從boss既狀態(出硬直),或行為(追擊玩家),而事先知道有一個法術黎緊,熟左就唔會難

而難既係殺左boss,2個法師1半血以下,會隨機出現兩個法師同時攻擊,最難搞係一個飛波一個天降,但唔多,始終大部份時間仔會坦住一隻,而等法師攻擊後玩家再對其攻擊,非常難打出硬直,所以幾乎係靠盾反創造攻擊機會,而法師此時被打出硬直的話會換另一隻攻擊玩家,玩家會甩lock

所以最簡單一定係滿裝去屈死法師先既打法
但正常打其實幾好玩
Thanks
已經爆左機琴,日更新左2.03都係咁,又試左各種方法,最後過左
轉日頭,由出口條路入返去,隻boss一樣係上邊唔落黎,掉佢幾支矛就死左,終於過到呢個支線
岩岩攞左倫坦個套毒甲 好似幾勁
係咪可以打到爆機
請問平原隻人馬boss, 打打下會走咗, 我見過佢2次, 打咗半血
但之後冇再見到佢, 佢個巢又搵到, 但行勻全場都冇見佢, 唔知邊到搵到佢??
初頭OK, 但迫住要用拳頭交, 但今集啲拳技冇曬
邊度仲有得打龍拎龍爪龍牙升裝?
我已經拎咗大坑狩獵個獎杯
呢個唔算難打,第一次見打左幾次就打贏
overall仲係5 lv

最難應該係華納海姆
召兩隻遠攻眼兩隻近攻又識毒,d 小怪硬到
打撚左一日先過到

玩無情
但兩隻好少同時攻你
兩樣攻擊模式一樣,只係冰同火既分別
唔好貪刀就得
用斧一下一下最好
繼續落去換咩好
連埋個巢應該打四定五次 有d地圖你未行就無觸發到
之後有獎盃要你整龍甲, 我用龍甲打到尾

個面具有日文
係唔係代表下一集
之前有巴打提過, 海灘有隻石像龍
https://youtu.be/qstvCyDwRps
For新手睇
斧加快r2儲氣斬
刀輕重攻擊加快最後兩擊
邊度海灘
上集已經有日本同埃及出現啦
斯瓦塔爾法海姆 (矮人國), 去到要用啲item 先有得打
我Google下先
其實我正常流程 拎完握柄第一次返精靈國打已經進入最後路段 破左主線之後,我係以阿斯嘉特為起點以逆時針方向逐個國度探索+清支線,所以當時已經裝到閃避符 避遠攻容錯高好多

我殺近戰個隻先既,因為自己主動追遠攻打,個局好易變成比三方圍毆 隻近攻一定唔放過你 但遠攻其實可以比另一個partner牽制住,個人覺得先殺近戰再殺遠攻好啲
我都係殺近攻先
不過嗰2隻遠攻都幾煩,輪流放範圍技,勁難先埋到身
叢林頭頂個傳送門一出轉右
見到紫霧柱方向行入少少就出第三次
最後就返去叢林中間傳送門去返個巢穴就殺得
有裝送
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞