電鋸人漫畫討論區 [11] 藤本係讀緊小學嘅女仔

1001 回覆
12 Like 1 Dislike
想問下其實mkm同電次一齊睇戲睇到喊果幕到底代表D咩
我覺得純粹想俾電次經歷下,同埋最尾電次問mkm想個世界有冇悶嘅電影,帶岀兩者觀點唔同咁解

利申:啱啱先睇完第一部,未好好消化
但係師傅叫個老伯做老大爺,有啲專敬嘅成份咁
我睇嗰陣都覺得奇撚怪
呼應返結局波奇塔同電次講自己一直都係想被人擁抱 而支配惡魔都一樣係渴望平等嘅關係
可以話係反映兩個無敵到寂寞嘅人(電次體內嘅波奇塔心臟同MKM)嘅渴求
炸彈妹係電次第一次真正體驗愛情嘅對象,對電次嘅角色成長嚟講係必要
點解要假定佢吸壽命嘅速度係線性?可能係越吸越快都未定
但去到後面pochita打mkm果陣殺炸彈人已經係毫不留情了
雖然都可以話唔係電次所以先係咁
後面電次都已經完全無提起過蕾塞
感覺朝最後會沉船
同唔知點解覺得電次有d便當嘅味道
死撚咗啦乜事
Mkm 覺得就得唔洗人哋覺得
戰爭都係
一切都係自己既自我識知
冇記錯波奇塔同電次契約內容係
波奇塔成為電次嘅心臟換取可以聽到電次嘅願望

電次第一部結束之後已經成功脫咗貧
撇除那由多呢個未寫嘅因素
其實呢一刻佢都冇乜幾多真正有意義嘅願望

如果呢個方向發展落去
所有願望獲得滿足嘅電次
仲維唔維持到契約都係未知數
武器人不死身 抆個trigger就返生
幾時先有色色場面牙
契約係要睇到電次過「普通嘅生活」
其實電次都做埋mkm隻狗,點解唔直接支配佢?
係唔係因為做狗嘅只係電次,而唔係「電鋸」?我有冇理解錯?
多謝指正
我想要色色
無讀過econ咩,人邊有滿足架
補充返,電鋸其實好想同人擁抱,擁抱亦係平凡嘅生活嘅其中一樣,所以用心臟作契約,要電次(代佢)過平凡嘅生活,亦係第一部最尾抱住隻狗,有d咁嘅意思

順帶一提,支配惡魔願望其實係「平等的同伴」,只不過唔識,變咗剩係識支配。所以轉生後,同電次為伴

其實係有少少「兩個惡魔終於可以開始向真正願望踏岀第一步」嘅意思,算係第一部最尾俾返少少心靈安慰
今集會唔會變左男角為主 (圍住主角朝)
變左朝鍾意既人都要死
第2部先出左十幾話,十幾話計返第1部都係打緊永遠惡魔
放心,藤本大把貨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞