電鋸人漫畫討論區 [11] 藤本係讀緊小學嘅女仔

1001 回覆
12 Like 1 Dislike
冇人叫佢晚晚都搞架
癲到出動前都要搞通宵
唔通真係契約嚟?!
眼好似reze
有個細節位唔同
劇透講係佢自己要去大學
但實情係要畀阿妹去大學
Load 空氣
覺唔覺朝愈畫愈大波
對黑暗既恐懼源自無知
所以會有人為咗克服恐懼而去探險求知
而現今人類最大既無知就係太空,當太空就係最大既黑暗,咁太空人就係人類歷史上最有勇氣去面對黑暗既一班人

同埋太空人係科學家居多,好少會訴諸宗教,雙手合十祈禱,其實都等同講緊太空人對暗之惡魔既無力

連太空人都要屈服喺暗之惡魔之下,仲要完全唔俾面全部腰斬當裝飾,用黎宣示暗之惡魔既領域
無限地突顯出暗之惡魔既強大

而最恐怖既係望到眼前領域,其實等同於已經進入咗呢個超然存在既殺戮範圍之內
如同喺死人現場,察覺到殺手喺某個暗處對你投射既目光,明白當下自己已經成為咗下一個獵物...
宜家永遠匿埋係水族館入面唔出黎
成個水族館變成武器=無地方匿埋
本身瘦底同都有啲波路
不過平時黑色衫無咁覺
所以重點係變間水族館做武器,用100萬武器冇意義
今集好甜
東立又load空氣
睇完藤本樹短篇 隨心一聽 之後
我覺得可能根本藤本樹只係想畫個有衝擊力得嚟又夠cult又有張力嘅畫面去呈現

可能我地只係藍色窗簾 過份解讀
咁呢啲意境嘅嘢其實畫嘅時候點都會諗嘅
咁都藍色窗簾算唔算放棄思考?
當然我都覺得feel嘅嘢人人都唔同 但老實講上高個解讀真係算唔錯
似爆料條友睇錯,全部都中姐係一早畫好?
你係因為真係咁覺得係個作者原意
定只係因為鍾意套野而盲目過份解讀到每個場面都好有深意先?

人類自古以嚟都覺得黃金係高貴奪目
電次嘅金毛係作者想強調雖然主角有黃金一樣嘅髮色
但係一直以嚟都係過住豬狗不如嘅悲劇生活

由此嚟表達就算啲人外表睇落高貴 但實際都可能有過悲慘不堪 嚟叫人唔好以貌取人

有根據咁分析同自己腦補係兩回事嚟
學power升球大墊
同佢有路嘅女都死得7788
除咗蕾塞唔知點
朝放低頭髮變靚左
有壞女人氣息
有冇咁古惑
越病嬌越勁
用左幾集就由永遠走唔埋既人變到好朋友
電次不嬲好仔黎
奶玻璃仔係咪firm左係kobeni細佬?
有講咩 似係姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞