電鋸人漫畫討論區 [11] 藤本係讀緊小學嘅女仔

1001 回覆
12 Like 1 Dislike
吉田應該算勁,佢第一部係民間惡魔獵人
淨返嗰條問題唔太明你up mud sor

掉個魔人嘅頭落去(我連佢係乜惡魔都唔知),
然後同主角講合作,「那傢夥殺了我的女人」,佢應該係指光熙啦!點知原來會復活,令我覺得呢part有點唔自然
講野果個咪光熙
電鋸人、武士刀人都有開關,一開就回滿血,武士刀俾一斬一半都復活到
而加個呢頭就係光熙,開關響眼罩入面,魔人幫佢開咗咪變做弓箭人,同埋光熙同班女嘅關係都好明顯係光熙為主,講得出呢個對白都只有光熙
其實呢part都已經畫得幾清楚
詛咒惡魔咪同秋會把刀一樣
睇佢同惡魔deal左咩
可能都係壽命
地獄惡魔係換成棟野既人去地獄
暗之惡魔同聖誕老人deal
用電鋸心臟換暗之肉塊
其實都寫得幾清楚
即係我冇理解錯,地獄惡魔係冇岀過場,最多話見到隻手…

其實都幾屈機,用成棟野嘅人就可以當契約掉哂d人落地獄(仲要應該已經走咗好多普通人),同地圖炮冇分別..
大可以「將公安本部全部人掉去地獄」,然後就落哂地獄…
本身越多人恐懼既惡魔就越勁
契約本身個代價同發動條件又唔一定一樣
同樣有能力走都好簡單
mkm一句就救哂啲人走
掉成棟樓嘅人落地獄係個契約嘅內容
契約代價係聖誕老人個殼同嗰3個細路
我都覺得係驚多過詐降,應該大部份惡魔都驚MKM
講開後尾食暗之惡魔嘅肉果個人同聖誕老人有咩關係?
我直情覺得佢先係聖誕老人
好似係可以係人偶之間交換意識
所以所有人偶都可以係聖誕老人

呢兩版基本上明示咗呢個被稱為聖誕老人嘅阿伯實際上只係師傅嘅精巧人偶

我偏向所有人偶都係聖誕老人
咁正都skip
人偶嘅控制同腦內嘅野,全部共通

所有人偶都可以係聖誕老人(意識上),但肉體就係個女人。
硬要講嘅話師傅先係真係真正嘅聖誕老人,啲人偶純粹係佢拎嚟接job開工嘅扯線公仔,冇自己思想
後面bochita硬爆地獄門返出嚟果下先出奇
係咪殺左地獄惡魔所以契約無效
有啲驚第二部超越唔到第一部第一部角色對白 鏡頭都好撚powerful 怕藤本已經用哂啲料
睇左兩套短篇先
田中脊髓劍 制服強強劍
正義魔人 force救貓
唔覺唔輸第一部喎
分鏡更加唔洗擔心啦
佢之前短篇分鏡都畫得勁靚
第二部未去到呢啲位啫
Bochita能力都未真正講
可能地獄惡魔怕撚左佢趕佢走都得
跟左你打Bochita
Pochita先岩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞