我是悠二,你問我答,電腦砌機討論 ( 40 ) - Yujihw 重生了 新砌機List 黎緊大量開箱評測文

1001 回覆
17 Like 11 Dislike
三大廠?
同埋係咪唔洗用水冷都夠做?
見前面你話13700要用
宜家唔好買60/60ti住,個價企左成個月,都可能有機會快減了
不過i5而家冇乜貨.會唔會考慮直接i7
RAM用Kingston fury ddr5 6000 c36好d
通常giga,msi最近平左波amd 60系列,asus 就食屎啦最唔肯減價係佢,giga無咩動靜左一排,加上悠二最fd giga
我覺得你砌到呢個預算,不如俾多700蚊用i7
wifi card就唔使買的了.底板已經有
O11要11月12你等唔等到
咁就.....真係冇計

非公全部大張d

比較短身就windforce 4090
如果budget 約$20000(已有顯卡)
用13代i9可以有咩list
起碼同970一樣size
如果砌F板唔跟display
用自己舊卡 1060

到時先後加會唔會話setting果啲會麻煩/有咩影響,定又再等多2星期
無咩所謂i7定i5,但想要k唔想kf
個wifi卡比另外部機用的
唔急用的呢部機,係急消費劵果到
唔等會後悔,你宜家尼兩個星期唔好裝driver住到時未唔洗ddu,你意思係f cpu?
個厚度先大問題
如果砌左就會想用住先嘛
唔裝driver都可以用到?

係呀cpu講錯左
可以啊1060未壞照用,其實你唔急打 high/ultra 3a大作 1060都夠用的,1080p default
定砌番12代好d?
因為用i7 好似用唔哂 同 怕會out budget
預算 11000~12000
唯一一個點你要問問悠二f cpu 同 唔跟顯示卡洗唔洗加錢,我好耐之前jumbo加200
msi都係要11月
悠老闆,
本人想砌部 Intel 13700 + 32GB + RTX 3070 工作電腦 (3D Max, AutoCad, Photoshop, Sketchup), 全部硬件以性能實用及穩定為先, 不用發光, 主機會放書枱底, 希望有良好散熱及防塵網 (Montech AIR 1000 Premium or Corsair 4000D AIRFLOW 好嗎?), 主機 Budget about $13000
Thank you.
咁我覺得i7都足夠
俾埋64gb ram + 2tb ssd你
不過呢個List要月底同11月頭先有
1 x Intel® Core™ i7-13700KF LGA 1700 Tray 行貨 (需連同Z690或Z790主機板一同購買)
價錢:$3,099

1 x Gigabyte Z790 AORUS ELITE AX DDR5 LGA 1700 ATX
價錢:$2,199

1 x Kingston Fury Beast RGB 64GB (2 x 32GB) DDR5 5600 Mhz C40
價錢:$3,299

1 x [10月優惠]Kingston KC3000 Series 2TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$1,620

1 x (預訂) [網店獨家發售]FSP Hydro G Pro 1000W 80 Plus Gold Fully Modular ATX 3.0 PCI-E 5.0
價錢:$1,399

1 x Be Quiet! Pure Base 500DX ARGB Tempered Glass ATX - Black
價錢:$739

1 x [9月優惠]Valkyrie GL240 ARGB 240mm CPU Liquid Cooler - Black
價錢:$710

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $13,145
https://www.faroll.com/customize#MzI1Myw1MDcyLDU3ODksNTkwMyw2MDc4LDYxMjEsNjE0Mg
你咁講係....但值唔值得等咁耐姐
60 點平都唔會買啦.有6650 XT起到

3060 ti.而家3199還好啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞