我是悠二,你問我答,電腦砌機討論 ( 40 ) - Yujihw 重生了 新砌機List 黎緊大量開箱評測文

1001 回覆
17 Like 11 Dislike
4080 i7 13700 2k 144 ultra settings 會唔會太多?
唔洗了落左單
13700K+4090
如果平時唔點超,超都係用內置果啲一鍵超頻即係xmp 果啲,用牛用1000W夠唔夠?
想問吓悠二巴,如果自己屋企有ATX箱打算自己砌,12000-13000$預算呢條list o唔ok? 另外想問可唔可以tag n go消費券俾錢?如果ok,打算呢幾日內入數

1 x (預訂) Intel® Core™ i5-13600KF LGA 1700 Tray 行貨 (需連同Z690或Z790主機板一同購買)
價錢:$2,399

1 x [10月優惠]ADATA LANCER RGB DDR5 32GB (2 x 16GB) DDR5 5200 Mhz C38
價錢:$1,250

1 x [10月優惠]Kingston KC3000 Series 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$799

1 x [10月優惠]ASUS ROG Strix GeForce RTX™ 3080 V2 10GB GDDR6X LHR + GIGABYTE Z690 AORUS ELITE DDR5 ATX (送FSP PTM 1200W 白金火牛)
價錢:$8,549

1 x [10月優惠]Thermalright Frost Commander 140 CPU Air Cooler
價錢:$425

總計: $13,422
https://www.faroll.com/customize#NTA3MSw1Mjg4LDU5NjQsNjAwNyw2MTQw
想要咩風格
大概係

你可以落單個時remark 等卡返貨
我覺得 塊板ok得黎 呢個價好夠玩

配i7 13 冇問題

I9就唔好了
我覺得可以平玩返12代配3080都冇咩問題
想問部電腦一入密碼入window 好快就shut down, 已經重新駁過晒啲線
但係一訓低部主機就無事, 想問咩事
得你WhatsApp 冇你tg WhatsApp 仲有冇效
但ram貴 3080 配13代i5/7 +DDR5 無15k係咪埋唔到單
打機黎講13系用ddr5比ddr4效能其實提升左幾多?
悠二巴,我想升級部腦,但係無追d 硬件一輪唔想溫返書

用返既件有:
Fractal Define C 機箱
EVGA SuperNova 750W 牛
煙佬 3070
2k 144hz mon

目標:
用m.2, 用到ddr5, 用到塔散
用黎全開打機,autocad, Revit

有咩推介?
睇過分析文話現時gaming 黎講DDR4 表現比DDR5仲好啲,啲game都係針對返DDR4優化多,上DDR5都係買個未來
即係我依家買DDR5只係需要等game做好優化,我硬件上唔太需要換野(例如CPU)之類?
白色, 透位多D果D
sorry,啱啱先至得閒研究張List
而家比較緊你隻Gigabyte AORUS Gen4 SSD 2TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4 賣1399同Kingston KC3000 Series 2TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
gigabyte慢啲,但係平咗兩舊水,同埋TBW係2.25倍
而我自覺Gigabyte AORUS Gen4 SSD 2TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4嘅讀寫速度都已經好快(我懷疑我係咪真係要用到咁快
咁我係咪揀Gigabyte比較有著數?
去到2tb要千鳩幾蚊,有平買平啦
想問下悠二巴打,我係faroll個網用訪客mode買fsp條triple 8pin to 16pin火牛線俾hydro g pro 用的,訂咗但冇email通知點俾錢?
啊 悠二 個司機大佬架車好返未
想問有冇電腦喇叭連收音咪推介, 最好係長條形個d
用慣左Google 習慣用把口嗌出黎search
可以
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞