我是悠二,你問我答,電腦砌機討論 ( 40 ) - Yujihw 重生了 新砌機List 黎緊大量開箱評測文

1001 回覆
17 Like 11 Dislike
好呀,同埋想問下值唔值直接用Z790 板?
其實想用細機箱多d 但唔知邊塊細板好
諗掂會呢兩日落單
咁換Lian-Li LANCOOL III Mesh RGB Tempered Glass E-ATX - Black呢? overall 有冇咩要改會好D/.
Toshiba Enterprise Series MG08ADA600E 6TB 7200rpm 3.5 ?
點解嘅?
RAM也不想發光可以轉那隻呢?
https://www.faroll.com/customize#Mjk4OCwzNjk2LDQyOTUsNTA3MSw1MDcyLDUyODgsNTQ5OCw1NDk4LDU5NjgsNjEyMSw2MTQw

這樣是不是就沒發光 散熱好 防塵好
和夠位置放多2隻舊HDD嗎?
我做 electrical engineer 唔需要一定要12vphwr
啊...這機箱沒有be quiet字是不是會比較吵和大聲呢?
悠二,update左,咁有冇問題?冇問題我落單
https://www.faroll.com/customize#MjM4NiwyOTg4LDMyNTQsMzczMCwzNzM3LDU1ODksNjEyNCw2MTQw
幾時有得單買13代u
如果打橫放部機就無噪音,打直放既話就有d噠噠噠聲,會係咩問題
已經試過晒唔係風扇問題
1 x Intel Core i5-12400F BOX
價錢:$1,430

1 x [10月優惠]Gigabyte B660M DS3H DDR4 Micro-ATX
價錢:$830

2 x KLEVV Bolt X Series 16GB (1x 16GB) DDR4 3200MHz C16
價錢:$780

1 x [10月優惠]Kingston KC3000 Series 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$799

1 x [10月優惠]MSI GeForce RTX™ 3070 VENTUS 2X OC 8GB GDDR6 (可單買或砌機)
價錢:$3,999

1 x [優惠]配ASUS 3070或以上顯示卡 FSP火牛減$200
價錢:-$200

1 x [優惠]FSP Hydro S Series 650W 80 Plus Silver
價錢:$499

1 x Thermaltake S100 Tempered Glass Micro-ATX - Black (三風扇版本)
價錢:$429

1 x Thermalright AX120 Assassin X 120 Refined SE CPU Air Cooler
價錢:$149

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $8,795
https://www.faroll.com/customize#MzMwNCwzNzU4LDQ4OTMsNDk2MSw1MDcxLDUyNTksNTI1OSw1MjgxLDUzNzQsNTQzMg
咦,睇錯,原來要asus 3070
睇下係咪風扇打到啲線
或者你過一個月再睇睇,我收到風下個月減價
你地會唔會入sn850x 2tb?
諗緊平平地買970 evo plus 2tb好定直接比貴d買sn850x
依家on board lan intel 同realtek大唔大分別?
想問下set up完部機點解重開完都會彈幾次呢舊野出嚟

想請教下各位ching 如果要換RAM 係咪睇粒U係行DDR幾就可以? 佢用緊i5 4590

因為屋企人想換RAM 但我又唔係好識 google完都唔係好清楚 所以想問下大家
成set換定 換/加 一兩條咁?
睇ddr幾,你塊版support到幾多,最好睇埋粒u 配咩速度ram穩定

如果keep着用番原本嘅ram,最好速度同cl 一樣
佢話塊老母板得兩條槽 所以應該一次過換曬兩條

Btw唔該ching
應該係matx/itx啲細板,咁多數都係成pair換 除非本身淨係裝一條
清楚曬

Big thanks
hdd sdd有問題?估的
可以.你呢個搵左我客服先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞