我是悠二,你問我答,電腦砌機討論 ( 40 ) - Yujihw 重生了 新砌機List 黎緊大量開箱評測文

1001 回覆
17 Like 11 Dislike
想問下點解建議U12A而唔係D15?
諗緊用邊隻好Fractal Design Define 7 Compact裝D15會唔會太勉強?

機箱support 169mm 而D15 165mm
想問下悠二呢條LIST OK嗎?
主用來打機,4K剪片, 不超頻,
BUDGET 30-35k
唔急住買,
洗唔洗加風扇?
火牛夠嗎?
機箱除左呢款, 仲有冇其他散熱較好的推介?

1 x (預訂) Intel® Core™ i9-13900K Tray 漢科貨 (需連同Z690或Z790主機板一同購買) (缺貨)
價錢:$4,799

1 x Gigabyte Z790 AORUS ELITE AX DDR5 LGA 1700 ATX
價錢:$2,199

1 x G.Skill Trident Z5 Neo DDR5 64GB (2 x 32GB) 6000MHz C32 F5-6000J3238G32GX2-TZ5N AMD EXPO
價錢:$3,850

1 x WD Red Pro Nas Hard Drive WD6003FFBX 6TB 7200RPM 256MB 3.5
價錢:$1,470

2 x [10月優惠]Kingston KC3000 Series 2TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$3,240

1 x [10月優惠]配ASUS 3080ti 以上顯示卡 FSP火牛減$300
價錢:-$300

1 x [10月優惠]ASUS ROG Herculx 顯示卡支撐架 (必須配顯示卡一同購買)
價錢:$199

1 x ASUS TUF Gaming GeForce RTX 4090 24GB GDDR6X (缺貨)
價錢:$12,999

1 x (預訂) [網店獨家發售]FSP Hydro PTM PRO 1200W 80 Plus Platinum Fully Modular ATX 3.0 PCI-E 5.0
價錢:$2,099

1 x [10月優惠]Lian-Li LANCOOL III Mesh RGB Tempered Glass E-ATX - Black (送Dust Filter Kit)
價錢:$1,230

1 x ASUS ROG Ryujin II 360mm AIO CPU Liquid Cooler
價錢:$2,599

1 x [10月優惠]Lian Li UNI Fan AL120 ARGB 3in1 - Black
價錢:$599

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $35,063
https://www.faroll.com/customize#NDQwNSw1MDcyLDUwNzIsNTEsNTIxMSw1Njg0LDU4NTcsNTkwNCw2MDg0LDYwOTYsNjEyMSw2MTMwLDYxNDM
H510 係咪冇咩機會放得落任何一張4090 (唔計水冷個張)
如果放到但用elite玻璃個隻係咪等爆炸?

如果真係放唔落, 咁係咪大多數咁上下SIZE既都放唔到
meshify 2 compact/ pop air
唯一伏位 前面得一隻風扇
解決方法: 你將上面隻風扇放埋係前面

利申 500FX用家
都得 買一堆T30打爆佢
唔會大減 最多減少少[sosad
Intel 唔似amd 好少會劈價
500dx default 風扇係pure wing 3把 140
Fx default風扇係4把light wing 3x120 1x140
比埋lancool iii 你睇下
我覺得個箱好好玩
悠二有無matx機箱700以下左右,係散熱好的,唔洗光污染
我dx箱嚟 上年法奧買
買左light wing隻rgb風扇
變左fx咁款 only
我買果時未出fx
Fx係be quiet 20週年產品嚟
4090最窮玩有咩方法
想等 TUF Non OC
單買
Budget8000-9000 想出部枱機
之前都系玩開fifa 2k 賽車game 槍game
有咩推薦好🙏🏻
單買砌機都未必有
所以咪冇
直接等 TUF OC / SUPRIM X 算
M 巾有貨都唔想買
我睇官網,
500DX送3把 Pure Wings風扇 (前後頂 各一),雖然係140mm 但轉速得900。
500FX送4把 Light Wings風扇 (前三 後一),前三風扇係120mm 轉速1700 / 1500。

感覺FX 風扇設計好似大路啲。
不過要等到12月先有貨就煩啲
Lancool III 我真係覺得好正,我記得之前有巴打話散熱算係數一數二。
但如果我只係用原廠送嘅前三後一風扇(140mm),其實係咪同其他平價機箱嘅散熱效能差唔多?

例如 Antec DF700 Flux / DF800 Flux 送前三後一下一 (120mm) 共5把風扇,而且價錢好平。睇youtube review又覺得風流設計好,散熱勁。

好難決擇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞