屋企件廢青係想點

540 回覆
1136 Like 66 Dislike
日本連40幾歲隱中都有
收皮啦,下 下要人包容又剩,又唔見個廢青包容下其他人
淨係連登都大把呢啲人
香港其實好撚多呢d自私隱青
仲以為個妹開po屌柒我
好彩我28
叫呀媽的起心肝趕佢走 掉曬佢啲嘢出門口
大佬咁坎坷係情有可原
就咁聽落係好典型嘅逃避心態
其實都幾普遍。
會擺咁多錢心機去課金打機即係個人唔係無欲無求
佢對實力自我形象都有追求

只不過佢自己都心知依家已經太耐無出社會
無辦法接受/恐懼係game/上網/朋友 其他人面前嘅強者形象
跌返落去一個普通人

呢啲你唔狠心幫佢唔到。佢真實嘅形象應該得屋企人知
打機同朋友應該唔知佢實際情況

可以知會佢,比一段時間佢,例如半年
其間要不斷收窄供給,例如每個月照借錢比佢照比飯佢食,但每個月減借嘅金額上限,第一個月照包三餐,第二個包兩餐
要比佢知你唔係鳩噏

咁樣可以等佢自己有啲壓逼感改變一下生活又有時間比佢調整下面對其他人嘅個形象工程。

等佢出返社會做一排嘢就無事。

呢啲問題係要啲時間處理。好難即時改變
太絕只會逼到佢 一係佢死一係佢斬死你。
你有冇諗過你你啊哥嘅自尊喺被你無形中打破咗?身為啊哥,細過係你面前比老豆虐打,而自己只可以忍受呢種凌辱。大過咗一無是處,讀書唔成,仲日日打機,問老母拎錢,仲要比自己細妹屌到反艇,喺屋企變成食物鏈嘅底層。更加唔洗講,你嘅態度一定衰過你講出嚟。 總括嚟講,你已經實驗過,鬧甚至羞辱呢啲極端方法,對你啊哥喺無用,因為你啊哥已經喺食物鏈最底層,地底泥中嘅地底泥!而面對呢啲地底泥只有兩種方法。第一種,自動棄權,自己搬出去。第二種,令佢知佢呢pat地底泥都有佢嘅用途,泥都可以成為有養分嘅泥土,灌溉整個家庭,話比佢知佢唔喺一無是處,反而呢個家無咗佢唔得。用時間換取信任喺第一步,或者買個外賣比佢,引咗佢出房,再道歉講句「啊哥對唔住,我反醒過自己,覺得自己太神經質,態度唔好,仲潑你水,我都大過啦,應該要為自己行為負責。希望你食咗個飯唔好嬲我啦。」其實喺講比佢知,我哋兩兄妹都大過,要為自己負責任。 慢慢加深咗感情,再去以傾訴嘅形式去了解佢心中嘅感受。甚至可能去到後尾,你啊哥會發現,有啲嘢得你呢個細妹先可以傾,例如以前比老豆點羞辱,甚至更變態而不為人知嘅秘密,可能被性侵或者其他埋藏心底嘅事,得你先可以開解到佢。一解開心中嘅枷鎖,會令一個人有所轉變。希望你可以和睦相處,一家人開心過活。
樓主點會冇資格話佢
就當老豆老母都欠左佢地,兩個細路係個屎坑長大
個妹想爬返出去,阿哥就拖累人
我係係阿妹應該叫佢不如自殺,唔好浪費我既資源
佢唔好理佢咪得
連登不嬲多癲佬
同一個屋企邊有得唔理
你消耗得多又冇貢獻即係我既野少左
你都on9 唔撚理咪得 講到咁撚憎佢
乜犯法就會冇人認同?
定你想講道德問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞