屋企件廢青係想點

540 回覆
1136 Like 66 Dislike
你媽咪點都會走先一步
你問心想唔想供養你大佬下半世
你一係迫死佢一係斷咗個關係
咪就係 樓主日日對住佢,問題遲早要解決
俾建議你啦

你做好自己本分
少啲同佢磨擦
唔係指手劃腳

第時你有能力就照顧你媽
再多少少能力就俾少少錢你哥

你再搞你哥,分分鐘兄妹都無得做
第時你媽唔係度
你同你哥就連傾計都無得傾
陌生人咁

你會覺得煩,係垃圾中華文化思想作怪渣
你理人咁多嘢把撚咩
你又唔係養佢過世
呢樣又驚果樣又驚

咁你咪乜都唔好做
對細路就可能得
賣佢去kk 園,咁撚鐘意去旅行
既然佢唔肯同你直接對話就試吓揾社工幫手
通常會派番男
青少年好多派番同性社工
有時你點知佢情緒激動會唔會打你
同性少好多野煩
見過好多呢類人,冇得救的,只有斷水斷糧一招
個社會本身係十八層地獄,叫人重投地獄喎

認認真真 做下生涯規劃 仲好,搵一份養到自己既工,做下學徒 都okay
睇你講完 其實仲有得救
最基本 平心靜氣傾下 但未必有結果

重點 經濟要獨立 即係首先要搞掂你呀媽先
只要你親人唔再畀錢佢 佢唔就算洗交租 都要食玩
自然就要做野 廢極都有個譜

如果處理唔到 一係搵人幫手 一係搬走唔理佢

利申 廢青四年經 同時見證另一個三年廢青變返正常人
有人比錢我洗我都唔返工啦
要改變你老母同呀婆先啱
如果佢地願意縱個仔/孫 關你咩事姐
佢好巴閉 自己有上台一個月交幾百蚊電話費
之前屋企無wifi 我哋叫佢幫手搵
佢話 唔關佢事 佢自己有得用
對佢expectation 唔好咁高
咁佢選擇唔負責任,唔該搬出去 好無
開喺感情台都明啦
你老母又唔肯放棄養佢,你其他屋企人又俾錢佢,你最多可以做的,就係到時揾到錢同老母搬出嚟住,由得你阿哥自生自滅
想問你哋係咩原因走返出嚟
冇得救唔好夾硬拉 你搞好你呀媽個心理好過
女人係雞
其他人係垃圾
自己係至高境界的鍵戰
講開又諗起佢啲威水史
上年學人做保險 呃阿媽阿婆買 為咗嗰一皮嘢佣金 比我發現咗即刻叫佢哋唔好買
之後佢自己買咗份 後尾收到信話佢斷供咗
睇你寫嘅內容 以你地之間嘅關係
你問佢佢係無可能會講
尤其你地之間明顯有積怨
你處理嘅過程未必有足夠耐性 會帶左負面情況落去
而且 你想解決嘅問題係佢眼中未必係問題
大家目標唔同就無計傾

建議
1. 處理好自己先 寧願當睇佢唔到 當同住租客算 一格硬黎就好易有d咩bad words都出哂口 件事只會更差 一嬲第一件事係遠離佢 視線內唔好出現呢個人
2. 咩背景都唔知 好難講點處理 就算有處理方法 而以你同佢嘅關係亦未必係合適執行呢d方法嘅人選
3. 如果佢有朋友而你又識 未必係好熟 但起碼聯絡到 可以試下傾下 了解下係佢朋友心入面 同係你心面嘅佢 有咩分別 可以試下了解佢對 d咩有熱情 有咩興趣 但個態度你要掌握得好好 唔好狂complain或者踩佢 唔好好進取 因為如果你態度掌握唔好 佢知道左件事可能會更差 無信心就唔好試了

最後 都係搵社工或者輔導員啦 以前有ngo有提供外訪處理隱青嘅服務 而家應該仲有掛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞