屋企件廢青係想點

540 回覆
1136 Like 66 Dislike
呢個世界就係有一種人係咁
永遠想留係舒適圈 我有朋友都係咁
阻到佢身邊人
其實你好撚慘
中國人最叻就係比親情綁架
你父母係就係勤力 但唔識教

唯一建議就係同老母搬走
由佢自生自滅
慈母多敗兒冇計架喎
通常呢類廢柴嘅出現都係因為有一個以為自己好撚錫佢嘅老母喺度

利申:識一個又係咁,全家兄弟姊妹都好憎佢,但老母好錫佢
講真以前用咗屋企幾多錢讀書就唔好怪佢
佢自己冇把握住機會就係佢自己郁承受過返低學歷個後果
佢自己唔養自己就由得佢自生自滅算數
如果佢養得掂就算吧啦
除非樓主只係自己冇出去讀書心理唔平衡
只可以話係你阿媽一手做成
你地一日唔逐佢出門佢一日都唔會醒
啲廢青嘅共通點就係無同理心
我真係明,然後永遠阿媽會幫佢
真係好燥…
躺平,自己努力快d搬出去
哇屌歪理當道理
屋企咁辛苦拎哂去課金
叫你返工都唔肯
連基本良心都冇
唔通樓主老母就唔慘?
有冇人關心下點解佢個仔要咁對佢?
點解窮仲要生仔?
Dse低分得罪你
你知唔知佢細個嗰陣你屋企仔係讚佢多定話佢多?

Btw,我估佢潛意識都知自己廢,但唔肯認(要面);如果出黎搵工返工,以佢咁嘅學歷+工作經驗,只能做d廢工(最少係你認為嘅),咁就變相要承認自己廢,又唔肯。結果佢宜加就keep住做隻鴕鳥。

對呢啲自嚴心高但其實又自卑嘅人,你想佢變就唔可以對佢有明顯嘅「對立嘅心」,因為佢自卑嘅格同將你對佢嘅「對立心」理解為睇佢唔起(事實都some how係),而呢個人又受唔得比人「對立」,所以就會無視你/同你對著幹。

想佢改我建議可以試下好自然咁響同佢傾偈個時介紹d做運動嘅興趣班比佢(最好係佢本身都好興趣嘅運動,而且唔好比佢可以同到d friend 一齊上)。一黎做運動個人都醒d,二黎呢啲班點都會同d學員(陌生人)接觸,響接觸過程佢會唔得唔再面對佢自己都認嘅「廢」嘅事實。之後再睇下佢會唔會keep住上堂,keep住上就有機代表佢肯接受同承認自己,上左一兩堂就唔想再有機會代表佢繼續想做隻鴕鳥。

Sor for 1999,去到後面都唔自己講乜
問你借錢 你有冇借
wa 屌你老母 咁撚多正皮咩料
歪理當真理 連登多傻鳩
之前聽903 有個社工團體係專幫隱青重投社會

不如你搵佢地幫下手?
如果你哋瞞住佢搵屋搬
之後趁佢出街全家搬走留低佢一個
你估得唔得?
想問多一題問題:佢響外國讀書嗰陣時你知唔知佢有冇俾人恰?
你叫佢搵份數據中心保安做(反正佢現腦英文應該唔太差)

佢係公司可以做嘅野同佢而家係屋企差唔多
搵社工跟吓佢,同佢一齊搵工慢慢嚟,行出第一步先,之後就會好行啲
叫佢去死
爆鳩佢ac
做咩同人講自己係弱智
香港而家有國安法,要幫廢青改過自新真係可以好簡單,有時自己教不如俾人教
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞