係咪得我覺得元宇宙呢個concept好低b

344 回覆
586 Like 27 Dislike
元宇宙個概念唔係而家先有,只係D人攞咗黎搵笨柒姐,
你要明個技術做緊咩嫁嘛,而家果D緊係呃人嫁啦,但唔代表個技術係呃人,
理論上你可以用個技術做到電腦世界既2手Game
一日未做到將意識上傳去電腦都唔好講元宇宙
啲撚樣買個VR Head返屋企玩一個星期試下就知, 之後一撚定封塵
當日佢個presentation其實有highlight過同online game有咩分別,如果記錯請屌
一般喺隻game入面,你草落嘅asset只喺嗰隻game用得,帶唔走
元宇宙係啲asset跟你本人,可以用喺唔同地方,user就只用一個Meta身份去做所有嘢
情況類似依家Accounts Center個connected experiences,但一般人依家應該只係用Meta products嚟睇下資訊,promote下business,同人connect下,而元宇宙係鼓勵你將生活上更多範疇都交埋畀Meta,經Meta做所有嘢,例如工作、娛樂同一切人際互動
當然咁樣係恐怖多於好用
我到宜家都唔知元宇宙賣點係乜

衰啲講 去睇大陸網遊小說寫嘅全息online game仲吸引過呢個元宇宙
你當有虛擬空間做到你現實做到/做唔到既野,同時你身體有感受到
而家不停有唔同既技術發展做到呢一步
例如,VR由要基地台加連住條線,而家可以無線同快速咁檢查手部動作
有個技術係帶左個手套,模擬係電腦世界摸物品時既質感等等
元宇宙裏面再入元宇宙
D 畫面仲差過online game
第一時間諗起DC嘅夢幻之星
NVDA沽極都仲係幾十倍PE
META已經跌到10倍
唔知以為公用股
一日未到地球俾我地玩到吋草不生,太陽都照唔到果時(好似matrix 果d環境咁)都好難會做到元宇宙

同埋連打機VR 都未做到普及,元宇宙有排
戇鳩仔係咪冇聽過PS5,online game?
其實只係香港少人玩d, 可能香港比較難接受新野,試都未試就踩左先, 外國其實都多人玩,而家d出名VR Game, 已經去到開賣一個鐘可以賣到100萬美金
online game RMT 一早有啦 你彈一堆名又點?都係 20 年前已經有
呃鳩 d 無打過機既廢老 e.g. burn hill
現實世界已經俾班大企業剝削,仲想搞個虛擬世界嚟繼續剝削?班仆街正一冚家剷嚟
online game 錢可以換 YUU分, 可以換FIFA 球員 可以換歡樂天地代幣?

仲有點交收? 出來交收? 定先打錢 後比ACC?
blockclain 用smart contract pre set好晒
咁個制 所有野自動交換 唔會有信任問題

車100年前都係4個輪 到今日TESLA都係4個輪

可唔可以叫車一早有啦
咁你玩家角度睇姐,遊戲公司正常係禁止真錢買賣呢D行為,因為會損害佢嘅利益
NFT可以令到每次交易,遊戲公司都有錢收,有個現錢嘅交易平台,二嚟玩家唔怕俾咗錢收唔到貨/幣,三.如果交易帳號嘅唔駛交帳號密碼俾人,只係交易帳號資訊嘅NFT之類
缺點就係自己ON9自己受,因為認錢包帳號/虛擬身份(將來)唔認真人,買咩都要確認/睇清楚

結論:以上講嘅野理論可以做到,但技術未完善,亦都有好多人呃錢,所以等佢發展咗先
公司? 你講咁多咪等於月卡課金買道具 only

打一大段解釋 課金 ?
當全世界入咗元宇宙

普京突然走出嚟炸咗個發電廠同server

諗起都好笑
我覺得元宙宇係要好似ready player one 咁, 成個人投入左虛擬世界
ok 吹咁多野 簡單啲講即係VR Online game + 8591 + HKTV Mall
你呢 d 唔係新野 只係等於月卡課金
睇Ready Player 1 就知依個世界為失敗者而設
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞