係咪得我覺得元宇宙呢個concept好低b

344 回覆
586 Like 27 Dislike
人類總是重複犯錯
https://youtu.be/fs-YpQj88ew
唔係咁講
有時gta 5都會無嘢做遊吓車河
MSFS2020 賣點之一就係睇風景
你講緊刀劍神域?
10年内都未必有類似既野推到出市場
同以前2000fun賣game錢咁1樣
阿Mo表示很想要
concept唔低b
係技術未去到
係做得廢, 技術差者
個concept無問題喎
元宇宙ultimately應該係類似ready player one個種可以做到全身既體驗

刀劍我無認真睇,但印像中刀劍係精神意識入左去另一個世界,肉體唔會有動作,同元宇宙唔同

但無論邊一隻,十年內retail都做唔到架啦,淨係軍事用都有可能
咁只係顯示同互動方式唔同咗嘅VR MMORPG
體感上差好少,但技術上同意義上差好遠,肉身入左去你就會死,一個場景構建未必好難,但同真實世界物質連繫,入去個下好難;另外精神入去肉身唔入去,就有d似black mirror入面其中幾集提到既野,會衍生好多道德甚至可唔可以永生既問題

元宇宙只係配合視覺觸覺令真實肉身受到訊號而模擬自己係另一個世界,但事實上佢肉身同精神都係原世界
呢種concept跟本一直都有
電車go
模擬市民
牧場物語
俾個幻想世界你體驗你現實冇機會/唔會浪費時間去做既野,元宇宙只係將呢類concept 用未來科技構想整合出黎,本身唔特別但都唔需要你走出黎指出佢唔特別
pin this
淨計視覺上既VR技術上冇返十年八年都未追到個concept
如果發展得好,可以好似ready player one咁?
Scam
其實元宇宙唔係得遊戲 真正元宇宙係Facebook想做嗰啲 但佢做唔到炸嘛 大家見到好似得遊戲 打機 有啲仲衰過以前嘅online game 只係因為好多技術都未夠 或者硬件 呢啲就要靠Elon musk 呢類人去再發展 所以可能有生之年都唔會見到成熟
技術未到位姐 ,整到好真咪可以眼睛去旅行
熱門地方咪可以加廣告牌
解決唔到眼疾問題,VR永遠取代唔到現實世界

利申做過CU啲VR實驗,錢都唔要就quit左,玩到隻眼有急性散光
巧立名目呃鳩人
對科技零認識就會覺得好潮好勁
ready player one concept既話
依加出面d vr, 已經做到類似
https://www.virtuix.com/
元宇宙即係動森
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞