係咪得我覺得元宇宙呢個concept好低b

344 回覆
586 Like 27 Dislike
問題係依家呢隻元宇宙係scam多過科技限制
有咩可比性?
本身已經可以做到

Microsoft Cloud Sync

Video conference

豬閪伯格果個方法根本多餘
Microsoft Team 有晒 Cloud Sync 同 Video conference
佢即刻啞撚左

吹捧元宇宙啲傻鳩就好似鄉下仔未打過機過
咪即係VR版WOW GTA Minecraft 公仔人版嘅zoom

啲老細財演吹完就直接上哂腦 完全唔自己用個腦諗下

班傻鳩可能未打過機
以前都好似有隻online game有穩定既兌換率,其實都可以係入面打寶賺錢,咪又係元宇宙?
On9 作個名呃人
廢中廢老無玩過online game咪覺得好新奇
元宇宙 要做到好似黑鏡個種 level 先有意思
刀劍神域領先全球
吹大咗
而家唔夠方便,整到元宇宙咁就會方便好多
20年前嘅online game已經造緊啦
以前巨商online 可以兌真錢

1蚊10億
Business Buzzwords 一向都係咁
幫個舊 tech 起個新名
然後就比D濕9生意佬 (i.e. 燒山) 魚目混珠用黎 cap 水
Quest 1-2 我都有,唔明有咩方便
宜家用 zoom/ google meet 果D肯定就手D
又見到真樣
有真樣唔睇
要睇emoji
咩project都有人攞嚟搵錢架啦 唔代表本質無發展潛力
online game 好玩啲
以下科技永遠係過多30年:
1. 同人一樣既機械人 (現實永遠都係恰下恰下妹下妹下)
2. 移民火星 (現實講咗五六十年, 連登陸都未做到)
3. 超音速平民客機 (現實和詣號貴到hihi兼成本效益低收皮. 而家個隻乜柒boom xb又係cap水之作講咗咁多年乜都未有)
4. 元宇宙
開會儀式感
我覺得VR+Minecraft 已經係元宇宙雛型
玩online game 好過la改個名係度呃神騙鬼
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞