係咪得我覺得元宇宙呢個concept好低b

344 回覆
586 Like 27 Dislike
你用online game做例子,我咪用online game做解釋囉,
同埋緊係20年前都有嘅嘢啦,元宇宙概念30年前出現嫁嘛,只係慢慢發展緊
其他例子可以係虛擬空間做手術訓練(而家都有,不過畫質同操控都唔真實),遠程搖控機械人做嘢之類
個 post 8 成都係笑眼高手低 咁 online game 係 20 年前已經實踐左, 你今日彈個元宇宙個 term 出黎做左咩程度野?

人地 AI 插畫嚇到業界瀨晒屎, 你個元宇宙仲係得光頭佬走黎走去?
我 腦宇宙Tim
腦海入面10秒屌1000條女
朱閪伯克搞呢啲出嚟 咪又係想係網路世界 無限地產賣比人 自己又有無限咁多渠道去落廣告賺錢 不過係咩技術都未有support之下。聽落同nft一樣咁scam
佢可以再輕到好似 headphone 咁
平時用黎開會係 ok 嘅
但唔係好似啲人吹到咁勁
純粹只係多個 tool 咁解
Ready player one成真
你唔理技術層面咪可以咁講
國王的鳩衣現實版
專呃戇鳩
ready 先出聲
呢D邊有得ready先出聲,你唔出聲邊有人夾份一齊發展個元宇宙,元宇宙要唔同領域嘅嘢配合先成事
巨頭搵巨頭合資 你 public 個光頭佬周街走 level 既野出街把鬼
咪搵到同微軟合作囉
其實個光頭佬係硬件限制,暫時上就係簡單公仔先順暢,如果係vr頭盔自機計算既話,
要真實講緊至少用d高階顯示卡,cpu,vr單眼至少4 k畫質90hz既計算
你可以話咁柒嘅,但唔係元宇宙個概念有問題
元宇宙 應用係購物就岩哂 虛礙SHOPPING 信用卡找數 連 送上門
微軟食緊30年老本 老早唔係科技公司啦
如果有個香港版1:1 超精細開放世界
應該有諗頭
富途琴日都出咗個牛牛元宇宙
當game睇牛牛係幾Q
千年蟲
永動機

明就明
唔覺,好期待呢種新技術既來臨
一個炒到過千億,一個賺得幾十億
有咩方便 只係換咗做cg同貼圖 同你就咁video conference比有咩優勢

開會本身都好撚方便 你用q版人物唔會方便咗 仲要睇字睇chart 用headset 睇慘到仆街
同意
當你online game錢喺真實世界有價有市咁仲同crypto有咩分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞