係咪得我覺得元宇宙呢個concept好低b

344 回覆
586 Like 27 Dislike
除咗 VR , 個啲咩 AR , MR, XR ,又算唔算完元宇宙?
用元宇宙=打機=死毒撚
我地打機人被社會標籤左咁耐終於可以拖埋其他人落水
睇完十隻八隻唔岩心水就走
你咁樣已經唔洗討論落去啦,不過你話包裝唔好我都認同既,因為根本冇人在乎香港市場,冇賣廣告,官網又唔送香港
我幻想緊屌你老母添吖
vr技術出咗先
vr學醫做咗先
過咗好幾年先有所謂元宇宙嘅concept
然後你走返轉頭話你哋元宇宙已經可以做到vr學醫blablabla咪有問題囉

何況你講個定義都有問題
元宇宙幾時有個定義?
你要追根究底元宇宙呢個term係來自1992年一本小說
只係講緊反烏托邦嘅嘅虛擬世界
無你所講嗰啲技術假設
咩電腦世界同現實身體互動從來無人咁定義過
支持傳統 玩番online game
所以你真心係覺得我同其他人都有義務去做功課咁睇晒你成個市場所有product
再做埋analysis?
就算官方做出嚟嘅嘢唔吸引你
你都要由頭睇晒先叫做「接受新事物」?
我有義務?
知唔知咩叫market driven?

你去U記買衫係咪會全間舖所有衫都睇一次做份report分析吓先買?
快眼行個圈見到今季啲衫唔吸引就走㗎啦
我老撚奉要take care你做唔掂嘅嘢㗎?
幾時有叫你做份report呢?將d野誇張黎講會威d?
你自己都識講買衫要行個圈啦,但睇game就睇十隻八隻?
冇錢交電費就玩唔到,肚餓又要出番現實世界食, 真係得個呃字
元宇宙 = 當年科網
我咪行咗個圈
我有玩㗎喎
我揀game玩都要行個圈game舖或者online shop啩
行咗㗎啦

定你去U記行個圈係會逐每件衫都拎上手睇一次?

何況,話要了解「晒」啲game嘅人係你
咁我真係唔知你了解「哂」你理解到既意思係每樣野都試玩哂再寫份report去做下研究咁多野搞
我既意思只係行個圈睇下有咩game, 唔只係standalone既, 仲有Steam pc vr上面既game咁架炸
改個名, 搭個新棚, CAP水
換湯不換藥
Yes.

唔好話寫report啦
打開個online shop你個畫風唔吸引,遊戲類型唔吸引我已經skip得
我已經無義務再「了解」你,even只係click入去睇個遊戲簡介
岩呀,我一路既意思都係講緊望下個封面姐,我只係奇怪你只係睇左十個八個遊戲封面就話冇game
講畫質嗰啲係咪冇睇過早幾個禮拜GTA6開發畫面流出單嘢

開發畫面唔等於實際遊玩畫面
而家都唔明咩係圓乳袖
咪就係畫質靚啲,體感強啲,
所有野迫真啲既大型online game。
你話個名可能係,但個概念就唔係,個概念係基於電腦發展,如果入到電腦會點而嚟,
以前叫虛擬世界,電腦空間咩名都有,
用個統一嘅名去定義返以前唔統一嘅嘢,方便溝通姐

好似全套晚餐咁,沙律,湯,主菜分開都食得
咁有一日晚餐咩都有得食點表達好呀,咁咪比個全套晚餐去代表佢囉,都係先有概念後有定義
我都幾肯定而家元宇宙係無一個官方/普世定義
更莫論係用技術層面去解釋
想發展/發展緊嘅公司應該有定義,新聞報d公司合作做咩時,可以概括一句元宇宙就俾人知大概,唔駛解釋vr,ar,mr,虛擬貨幣等等一抽野
大眾理唔理解到,接唔接受,用第二d名就後話
你咁講而家Facebook咪搶咗元宇宙個名
咁就變咗係跟Facebook定義
咁就真係好唔吸引
係呀,FB想做領頭羊去發展
主要定義想做咩,有個方向姐,名呢D冇所謂嘅
不過有人俾錢發展研究,咪等佢成果出黎再享受囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞