係咪得我覺得元宇宙呢個concept好低b

344 回覆
586 Like 27 Dislike
屌你老母
改個名叫元宇宙,d人就好撚新奇咁
以前打online game咪一撚樣
仲有以前playstation個home咪都係咁
果時唔覺得創新?
零時差跨國界

你想像現在同日本妹睇戲,陣間同台妹玩boardgame
元宇宙點會係重零開始
有無諗過元宇宙係比死人用
Matrix個種
你有冇玩過microsoft嗰個VR旅遊?
起碼整到好似刀劍,overlord先叫得上元宇宙
諗起之前外國有人訪問個揸靚車住豪宅嘅人係做咩搵錢?
佢答賣「虛擬土地」之後笑咗笑
可以俾阿Mo環遊世界 有幾低B?
元宇宙關鍵唔係VISUAL 做得有幾好

係要有BLOCKCHAIN做底層經濟體
要實時, 可靠同做到價值轉換
你個NFT圖/ MUSIC 可隨時換一個虛擬土地 / SKIN
OR 可以出金返實體經濟

如果冇一套獨立經濟體,元宇宙只係GAME
Ghost in the shell

明就明
美女供應無增加。仍然有大部分人唔開心。
講咁多即係都係game,依家就係冇技術可以令人代入到虛擬世界而又有現實嘅體驗,你唔係數碼暴龍咁入到數碼世界嘅根本點整都係一隻game
配合到實時掃描同步呢?
姐係你係屋企用vr裝置入去元宇宙
同時你老細係公司會議室實時掃描環境入去元宇宙
之後你地就可以係個度開會
將呢個理念擴充仲可以realtime去旅行既同時
可以同周街行既人互動
當然要佢地同時用ar技術將另一邊vr世界既人投射出黎

好似數碼暴龍個種已經唔只元宇宙
一係就係肉身進入另一個位面,算係創造一個真實世界
一係就係精神入去肉身唔入去,呢個就更加高層次既問題
豬閪條仆街當日講果陣已經覺得on9

放工返屋企再入元宇宙返工
阿MO可以係元宇宙復活
根本就嘥氣, 你係元宇宙點威都好都要面對番現實生活!! 太投入元宇宙仲分分鐘攪到精神病!! 一係你好似MATRIX咁, 一插個裝置令到你成個人暈底, 成個元神投入去元宇宙生活!!
有, online game有野玩, 元宇宙無
行動不便既人其實都想出街
其實元宇宙既目標應該係刀劍個隻沉浸式體驗
但要幾多年之後先做倒就沒人知
我成日用google街景四圍去旅行,想問你係咪咁把炮將個街景做到實時化?

第3段更加唔明你up乜,不如用超級電腦拍返條古代紀錄片先至再FF咩元宇宙啦

元宇宙concept唔低B, 但俾D商家玩到好低B, 技術未到, 等下啦
好明顯又係D大惡諗D野出黎cap班傻鳩水,你地慢慢係元宇宙打飛機,現實世界食女咁辛苦既事都係留返俾我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞