係咪得我覺得元宇宙呢個concept好低b

344 回覆
586 Like 27 Dislike
定義上嘅元宇宙可以上網同人玩、異性交友、賺錢使錢、去睇風景,依加facebook仲吹緊話可以辦公

聽落就係現實世界冇分別,我喺現實世界都可以交友消費去旅行+翻工,仲要畫質無上限、音質無上限

咁點解我要用元宇宙
唔明元宇宙同online game有乜分別
元宇宙算唔算係逃避現實
頁岩氣
區塊鏈
元宇宙

明就明
肺炎第五波都可以實體返工
點解你要work from home, zoom開會?
現實世界美女可能只有20%, 以你既能力應該溝唔到。
所以做元宇宙出黎, 等你有個元宇宙替身滿足你係現實世界滿足唔到既野, 明未?
元宇宙個概念就係work from home都可以同同事交流到,好似喺office咁
不過而家技術仲差好很遠
其實都唔係咁難明, 就好似你唔會屌倒女神只能對AV打J, 或者毒撚要玩2次元野, 咁既原理
比啲行動不便既人?
唔使搭車
可以做啲超現實嘅嘢
等等
其實係
以前玩online game
企係到曬命個啲, 爆石爆裝,
成身出晒煙 著晒火咁,
佢地係入邊稱王稱霸, 現實都可能係個呀叔

玩元宇宙, 洗唔洗食野?洗唔洗柯屎?洗唔洗訓教?
如果取代唔到, 咁其實佢只係一隻game
唔夠能力咪增進自己能力
10幾年前既魔獸世界仲先進過Facebook 宜家呢個元宇宙
做唔到刀劍個種 點元宇宙阿
巴打可摸耳講多少少
以上曬命元素
元宇宙一樣都無
咪即係MMORPG
只不過RPG部份變咗扮工賺真錢
去睇風景係最on9既
點會冇 NFT 咪係
台南有個樓盤改自己個名叫元宇宙...
啱呀,依家仲搞到虛擬資產,買樓買地
其實真係同online game冇分別,除咗server原理唔同
冇分別
開公會咪就係公司
marketing 野嚟
唔可以否認短時間內元宇宙仲係好初步理念,只係online game既vr版,但如果有時間同技術發展就可以好唔同

簡單想像,如果有人將成個地球既所有野放入元宇宙,用家就差唔多=係現實世界既同時有一部份超能力,例如瞬間轉移,無左身體限制例如溫度氣壓空氣地心吸力,可以探索更多地方,呢個世界可能有頂尖既少數人見到真正既深海,入過真正既洞窟,爬過難爬既山,甚至上過宇宙,但係元宇宙就大家都可以

或者,元宇宙可以經超級電腦導入好多數據再去模擬唔同環境,例如重現古文明,未來世界既情況,咁你就可以係呢一個世紀體驗到唔同時空既世界

mmorpg理念上都係帶玩家入去一個唔同世界做一個唔同既自己,但元宇宙發展既空間同埋更沉浸式既體驗比mmorpg更可塑
唔明呀?現實好多玩法已經俾當權者玩爛左,賤民呢世都發唔到圍
元宇宙由零開始,俾你好多機會翻身,有幾低B
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞