係咪得我覺得元宇宙呢個concept好低b

344 回覆
586 Like 27 Dislike
幾年前沉迷online game d隱青行得太前
FB知自己只係社交媒體 隨時有日被取代
又唔似其他幾間 有實體產品 去箍住班用家

所以唯有搏一搏行前d
不過無諗過行得太前誇太大步
畀連燈仔睇死
即係仲有排玩
要厄到你個腦誤當虛擬為真實,仲要real time online, 呢個技術唔知100年後做唔做到。
當佢做到,咁你FB 燒錢燒唔燒到100年等佢普及?
元宇宙主要用嚟榨乾榨淨員工效率同購買力 唔係你想用 係你老細迫你用
睇完上面班連登仔獨到既見解,我更加確信元宇宙十年內係極有潛力既野黎,不論炒賣角度同未來internet發展,不嬲科技進步都係先提出概念畫左個大餅,資本有共識先會投放資源研發突破而黎,唔係諗住d過程skip 哂一步到位?

每樣野都有個進程,先有NFT解決左digital ownership既問題先會有元宇宙呢個concept,,成班友識少少就以為明哂不了,唔睇以為石教授開分身上連登

or同以前班廢老2000年前睇internet is fed 一樣

我只會覺得元宇宙still too early 仲有好多野要解決,但一定係未來發展趨勢之一
Have u played SimCity, Mmorpg?
or
do u know the evolution of MS Flight sim from ver 1 to X ?

what u mentioned is only the difference in details.
nothing changed in the core.
之前上個course,唔使自己比錢咪去下囉
個講師話做呢行,係科學園有公司
成日上報紙雜誌講完宇宙
佢上堂都係up行業新聞
入去個完宇宙兜個圈,d 畫質差到。。
佢自己講講下都漏左一句
入到去都係周圍睇下,睇下風景咁
個course臨尾仲叫人小組討論點樣apply完宇宙同virtual currency落各行各業
Dklm 抄橋就抄橋啦
你老母人地上你course仲想人地幫你諗埋business plan

呢行太多吹水佬
或者成件事都係吹出黎
上完course 我都冇咩idea 呢樣野有幾劃時代
如果你話搞到刀劍咁呀 洛克人exe咁就話吸引姐
利申 唔熟元宇宙
連登仔水人唔生小朋友,所以冇女仔供應
元宇宙=美國回血劍
0分 連連登仔都呃唔到
「NFT 就是一個找到比你更傻的人,用更高的價格賣給他的遊戲」,比爾‧蓋茲認為,在這場博傻遊戲中,投資人將會受到重創,「而那些猴子圖片,顯然可以大大地改善世界」。
為推虛擬貨幣
係入面講兩句咸濕野要比人拉 on9 先玩
佢意思係
當權者一直收割窮人
賤民(創造元宇宙及相關business既人)發唔到圍
元宇宙由零開始 可以比賤民翻身(收割窮人)
Kenneth sir 真人版?
依家d自以為係咁既人 咪又俾人割多次囉
果排睇完it 狗
覺得真係好撚寫真
D 吹水IT佬 Exactly 就係佢講到咁
上堂齋吹,帶下你玩demo
跟住請個所謂行業專家黎搞「座談會」9 up一堂
再叫你地自己小組討論半堂
咁就完架喇
Course fee 又賺左,橋就學生出埋
美其名話等你地清楚行業個想法同實際點apply
所以我果下都係hea 9 佢
叫d 同學咪撚咁認真
所以大家千祈唔好比錢上呢d
錯字
寫實

屌你咩 上面咪就係講 too early, 你仲要做獨醒撚衝出黎屌人

睇完上面班連登仔獨到既見解,我更加確信元宇宙十年內係極有潛力既野黎

我只會覺得元宇宙still too early 仲有好多野要解決,但一定係未來發展趨勢之一
一日做唔到攻殼機動隊或者edgerunner嗰種腦神經傳訊或者思維潛行
都好難實現所謂真正元宇宙
只會局限於高科技/有gimmick d既vrchat
如果唔係同股票/NFT/炒賣有關 應該無人再提
好似當年鑽石能量水,吹到飲咗會飛咁,個個都話買,而家去咗邊?
5g夠吹左好耐 到依家咪仲係人人唔理
其實我幾睇好嚟緊個Helix Metaverse
https://youtu.be/laakRbfWy_E
始終元宇宙呢個idea仲係好新
但我相信以後買嘢喺元宇宙就可以買到,會有唔同嘅現實商店買地嚟起自己嘅鋪頭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞