係咪得我覺得元宇宙呢個concept好低b

344 回覆
586 Like 27 Dislike
啲友見現實世界無咩生意可以繼續賺大錢,咪整個多撚餘嘅所謂元宇宙呢啲gimmick出嚟略水
一旦成功,裡面買乜賣乜大把錢賺,提出呢個概念嗰班分分鐘仲想歷史上留名
但咁撚多餘同on9嘅嘢,你玩埋我嗰份
其實20年前既Online Game都係元宇宙概念底下嘅一種,只不過係最初步嘅階段
區塊鏈/虛擬貨幣個技術就係打開左下一階段嘅大門,將隻Online Game嘅經濟同網絡上其他野掛鉤,電腦上製作嘅嘢可以做交易,
例如你喺GTA搶到嘅車可以賣出去,得到嘅錢可以喺Hktvmall買野/換返真錢

只係未完善所有嘢就有人攞咗個名嚟呃錢
如果得你覺得豬閪啲股票就唔會跌到咁撚樣
其實係咪就係GTA RP VR版
照你咁講,Nvdia夠跌勁多啦,唔通Nvdia又係垃圾
D 人成日講ONLINE GAME錢

完全唔係好樣野

BLOCKCHAIN, 元宇宙概念係要將實體同虛擬2合為一

好似你咁講 第日所有公司都會TOKENISE左佢地D分/ SHARE
好似係YUU D分 可以透過 BLOCKCHAIN TOKENISE 之後係GTA買槍

而樣地你可以將FIFA D球員賣左佢 TOKENISE變其他 TOKEN,可以變返百佳YUU D分/ 去其他 GAME買野
其實廿年前玩online game d神兵已經係真錢買賣
再唔係有一批唔識賺錢既會點卡/月卡換game錢

廿年後俾你講到咁新發明
廿年後今日巨商仲有人玩,元宇宙就
拎隻天堂2出嚟話係元宇宙
d人可能都會吹到主宰未來
你sure

一陣話元宇宙入面想要咩「享受」,又要返工賺錢
可持續嘅未來生活模式
100年前d 車都係4輪

今日tesla d 車都係4輪
極同意!
vr online game
最好笑返咗工先,再用zoom team同公司入面啲人開會實行元宇宙真實世界fusion
一開頭吹元宇宙已經覺得on9
除非你可以令到所有人都用你嗰個宇宙
但現實係冇可能
佢仲要事先張揚
大把公司都可以跟做
結果佢整出黎嘅畫質仲衰過GTA
巴打 你係咪個啲聽完財演有錢佬嗡完就信哂

完全冇自主思考冇批判性思考

你講緊嘅野 十幾廿年前啲online game已經有
上8591我驚你會震驚到失禁

用local啲嘅語言嚟講就係等於8591 + HKTV Mall + Online Game

你講個堆野止不過係包裝過
屌閪=深度情慾交流
叫雞=緩助生理安慰服務
雞=身心安慰師
咁樣包裝完你係咪又即刻想賣個女去做雞?
我覺得根本就係Ready Player 1電影入面既Oasis
原宇宙入面整個元宇宙區塊鏈掘頁岩氣啦笨
係gane冇錯,但個重點係背後嘅blockchain點樣去創立一個全新經濟體,宣傳聽大眾解釋咩係blockchain冇人會明所以只會focus game相關嘅元素。同埋都係非常初步,即使sandbkx都仲未正式開放。

換句話就係⋯成個元宇宙完成度仲咁啲嘅時候已經有依個迴響,咁都值得去思考到底有咩潛力
100年前既車好得過你而家推出咗既tesla先拎黎講喇
你而家件product仲爛過廿年前既online gamer呀
其實20年前既Online Game都係元宇宙概念底下嘅一種,只不過係最初步嘅階段
區塊鏈/虛擬貨幣個技術就係打開左下一階段嘅大門,將隻Online Game嘅經濟同網絡上其他野掛鉤,電腦上製作嘅嘢可以做交易,
例如你喺GTA搶到嘅車可以賣出去,得到嘅錢可以喺Hktvmall買野/換返真錢

只係未完善所有嘢就有人攞咗個名嚟呃錢
其實廿年前玩online game d神兵已經係真錢買賣
再唔係有一批唔識賺錢既會點卡/月卡換game錢

廿年後俾你講到咁新發明
100年前d 車都係4輪

今日tesla d 車都係4輪
100年前既車好得過你而家推出咗既tesla先拎黎講喇
你而家件product仲爛過廿年前既online gamer

game
秒撚左

仲要成本高幾撚多
佢唔係整唔到gta既畫質,而家係硬件有限制
而家standalone VR既多人mode就只能夠係咁既畫質
咪即係打工升level online game
都唔知有咩好炒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞