係咪得我覺得元宇宙呢個concept好低b

344 回覆
586 Like 27 Dislike
玩咗幾耐有急性散光?
技術上有
但目前問題仲好多
要推廣到零售就好難
e.g. 佔位,價錢,數據傳輸速度,畫面處理速度等等問題
用家少 元世界再大都無用
硬件難賣 軟件就自然賺唔到錢
唔好講呢身野難賣
連vr鏡目前都仲係好小眾

我死之前真係用到都滿足
巴打可唔可以講多d
你當時每日用幾耐 維持左幾耐
我玩vr時都有擔心呢個問題
但發覺好多人提藍光問題
但講過其他眼既影響
要唔佔位只有sao果類只靠精神操控
但真係未必有機會實現到
好大機會有生之年系列
你要大眾化到,就要vr可以取代到電腦同mon/ps
而唔係又要電腦又要mon/ps再駁vr, 萬幾個device set up咁煩
你見手機遊戲多人玩過pc, 都係因為方便易上手
咁洗唔洗痾屎 呼吸 同食飯?
所以元宇宙係講早左起碼50年既科技
靚女唔屙屎
facebook個元宇宙
唔係純粹用黎呃股東泵水/呃人買fb股票咋咩?
完全唔覺有咩insight, 同技術上有咩突破
都係個句
佢模擬唔到扑野就冇撚用
以前鑽石真係用黎做鑽頭,洗洗吓腦啲人做戒指,NTF咩無聊猿都係一張圖,洗洗下腦又值幾百萬,商業價值可以係洗洗下腦之間發生
呢樣可能係最易
咁你試下係GTA做嘅嘢搬去現實世界做
根本無人想去元宇宙返工…..成個方向都錯曬

但如果將重點變返淨娛樂…..又即係變返online game
有我都想試試
屌個男人扮既虛擬女都幾過癮
最on9係用黎翻工
入到metaverse 仲要用個mon 黎做野,好撚細

做到matrix咁,分唔到現實真假先講
如果真係可以完全取代到就依家就唔會要共存開關趕人返office啦
講黎講去即係gta online
其實Minecraft都好似元宇宙,不過像素唔一樣姐
Entropia Universe
一隻03年出嘅online game
已經有齊晒元宇宙元素
可以買賣虛擬產業做生意
最重要係game錢同美元係10兌1
但facebook個元宇宙因為女人驚會被非禮
所以cut走下半場喎
其實只係將個左膠世界放上網,可能仲衰過現實
唔單止反工啦 Facebook嘅想法都係我地可以想像到嘅 但一發展到一定會方便到世人
唔明點解要帶眼罩做野 寫word excel
for the horde !
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞