真係好羨慕D人可以留學

380 回覆
1039 Like 49 Dislike
問你26萬叫唔多衝出黎笑人窮 出身富貴真係唔同啲
果d 係 full subsidy
同香港NDS情況一樣
屋企人話可以資助,但我唔想

我寧願Stream B 讀一年,快速拎PR,早啲出黎做野搵錢好過
日本留學過來人身份答你問題
可以起底睇我留學po
我當年去係對10,依家大約當對5.5黎計

首先實用日本語2年學費1,550,000yen,大約8萬5hkd
住方面大約5萬yen內已經可以搵到好多屋
咁直接當5萬yen,等於3000hkd左右
食其實好睇個人,是但計早餐自己煮大約300yen
午餐700yen,晚餐貴d1500yen
我當大約2000yen一日
車費唔洗,因為踩單車可以去到大部份地方
實際上當年我返工返學都係踩單車

首先學費1550000/24=65000
食2000 x 30=60000
學費65000+住50000+食60000+20000水電電話雜費
=195,000yen

正常出去做個parttime應該大約有1000yen
即係每個月返parttime返夠195個鐘已經可以cover到所有數

我留學個陣的確有人會日日返parttime去cover學費同生活費
而當然你一早係香港儲定10萬學費,對你生活上會有更大幫助
以上我計既數係比較奢侈地生活,當然可以更加慳錢,咁就可以唔洗返咁多或者有錢剩
留學唔係冇可能,只係睇你有冇心
呢個世界好多野冇得揀,天生矮又多病大有人在,有錢都唔係萬能。人出世就係要解決問題,有錢人都有問題,可況窮撚。
懶人包係咁寫,但我睇校方資料冇話要30樓下,但可能係visa果邊要30樓下
我18歲去日本但其實我好多同學都3字頭,唔洗驚
我識嘅朋友都係靠自己升學去外國多
窮人通常要付出多啲
例如讀postgrad
我識有gay couple 都係靠自己儲錢 到海外升學 抽H1B

申利 無留學 移咗民去美國
十萬夠學費定生活費定住宿費
佢哋會覺得大家一樣窮
跟住屌你唔努力抬高自己
可能靠母被幹
你已經證明咗有錢人都限制想像
Dllm, 返一年ft你同我講儲唔到1萬?
咁係你人廢,讀完master出黎都等做洗碗啦廢柴
唔會唔知嘅
想抬高自己啫
其實有幾難
1年學費10期萬仲要唔駛一炮比晒
肯半工讀
租同生活費完全唔係問題
除非你想乜都唔做淨係去玩梗係靠父幹
點解你仲要問點解?
其實唔難
讀日文唔難
離地撚咪就係呢啲

幾個都係開公司
但人地 畢業後都係正常打工起家再開公司
0父幹 公屋仔
ching知唔知讀完之後有冇得留低?
諗緊過唔過加拿大讀 但一野燒曬幾年積蓄真係好淆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞