真係好羨慕D人可以留學

380 回覆
1039 Like 49 Dislike
香港讀master點只12萬 三大business嘅master個個40萬起跳
歐洲多數兩年 大部分要寫thesis
去得外國讀書就唔好淨係諗香港
呢樣我都唔明
出得去就係開眼界 搵新機會
唔知做乜死都要返嚟香港做HR隻狗
唔係淨係MBA
MSc Finance之類都要40萬
留學係幾正 但其實都唔係全方面都咁好
利申中三開始去英國留學
可以先香港讀hd 再駁出去會平好多 但都係要錢
果時扣埋獎學金 我都自己拎左廿萬出黎 再果邊半工讀

廿萬入面
八萬係拎左政府grant
九萬打工儲
跟手搵老母問朋友借幾皮
膽粗粗就出左發 去到瘋狂洗碗煮takeaway養自已 學就唔點番 做功課考試先出現 是是但但呃左個degree番黎

其實窮有窮讀 最緊要擴闊左自已眼界 凡事樂觀啲唔怕蝕識堆有價值既朋友 事實上呢班識於微時既人(世伯)現在幫自已脫貧幫到好多 有人脈做任何野都方便
利申 唔是讀名校 但正經野
好好彩 畢業左五六年 爬左上一個可以hea既位
唸番如果當日留係香港讀pt degree 反而可能因為讀長左同半工讀關係 唔會升到呢個層次

相比起當年班hd 同學 佢地岩岩先完左pt degree 人工一直升唔到仲要岩岩先開始有沙紙同啲u grad係同一條線上競爭 已經好撚唔同
香港都要生活費既
同埋你入KU Leuven既人留港最多咪入city/ poly
呢筆錢買個海外生活/ 職涯發展既機會好扺
再者 你點窮呢筆數去做兩三年野一定儲到
比我再簡我唔會岀國讀
我係19年過嚟加拿大讀(嗰時仲未有救生艇個啲)
2年就洗咗我成三十萬
然後同學9成印度人 好似去咗印度留學咁
最弊係好多group project同佢哋一組 佢哋都free ride
早知working holiday好過
錢洗咗 野又無乜點學到 唯一叫感受過加拿大生活
但呢邊稅高搞到人工好低咁
都無乜可能靠自己買樓
想快啲讀完翻香港
窮人的孩子早當家
窮人係連生存食飯都有問題,你出世個閪出得好唔知窮人有幾困難
我公屋仔屋企破過兩次產
本身窮無野好輸
做飲食做左四年 公司包飯 放假可炒散
儲左三十幾萬去左荷蘭再全職打工+讀書(公司暑期再返錢俾我)
暑假再返香港炒兩個月散
係入左master 先問親戚籌左廿萬交學費
岩呀 身邊個個都係拎full scholarship full subsidy 出國讀master 慳返唔少錢 提早移民財務自由
香港係商科嘅都特別貴咁
講真啦,呢個問題真係好睇父母。去留學首先真係要有錢,屋企冇錢你講乜都嘥氣!唔好以為留學剩係得學費,如果你想去吓旅行,周圍見識吓,你估唔使錢啊?第二樣嘢,就睇父母有冇眼界,如果你父母係嗰啲淨係識睇三色台嘅廢中廢老,仲喺度歌唱祖國嘅大學更加厲害嗰啲,咁就注定你只能夠羨慕其他人,因為留學都講緊有膽量,你阿爸阿媽係點,你嘅仔女嘅眼界都係點。
當然,你可以做一個突破,冇人話30歲唔可以出國留學。我個親戚,我好崇拜佢啊,佢同我講佢個前輩,當年HKU畢業,然後返咗大陸,喺北京做咗幾年野,然後明白左大陸一定唔會變呢個道理,於是就用自己嘅積蓄去咗美國讀碩士,然後直接喺嗰度搵嘢做,而家已經係一個美國人。
如果你個腦仲諗緊留學之後係要返香港嘅話,即係你個眼界好有問題,根本上你仲未適合留學。
所以,既然有時間羨慕人哋,不如自己搵方法幫自己殺條出路啦!
我覺得身邊有人教路/ 靠自己都得既
去歐洲讀書其實係可以自給自足
有幾難

當你18開始返工,一個月儲一萬,5年乜撚都夠啦
你咪又係食屋企住屋企,洗撚到錢咩
既然做咗幾年嘢儲錢,再去外國讀master
應該本身都想去外國發展架啦
唔係讀嚟做咩
一定係屋企支持 唔洗諗
最撚難 所以認命啦死窮撚學咩人留學
依啲咪就係果啲離地傻鳩
有錢仔真係好離地
無論買樓定留學都係做下pt就儲到錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞