真係好羨慕D人可以留學

380 回覆
1039 Like 49 Dislike
明顯你無去過外國
大把工即日現金出糧
大把留學生編到自己返1,2 日學, 其餘日子全部翻工, 真係個個都咁富貴咩
係人都知父幹架啦 班二世祖自己咪唔知
當年冇錢exchange, 去左intern, 冇校園生活但有外國職場經驗同人工, 個個weekend 出去玩, 完哂返黎淨賺幾萬蚊

同意前面師兄講事在人為, 依家已為人父,亦儲緊錢比小朋友去exchange/internationl scl
26萬唔多
你講緊日元?
多謝屋企
但生活費大部分都係自己
香港貧富差距真係好大
其實呢 你無去過就反而唔好講 人在日本
睇醫生你預一次1000 Yen 有找 國民保扣咗好多
無多餘使費? 你無錢重想周圍去玩? 自己唔撚識去搵pt time 做? 一個禮拜返足28個鐘 出糧一定夠cover 到你使 重會有錢淨 你餐餐大魚大肉就無得講 淨係交咗學費嘅錢外 無使其他錢 全部打工可以cover
你肯自己煮 自己樣樣嘢慳啲 肯打工 一年去兩次國內旅行都有錢淨
屋企總共幫你比左幾錢
身為香港人幾百萬都冇
26萬係講撚緊你唔喺嗰度翻pt time 窮就去搵pt time 做吓 重幻想想好似啲有錢仔噉周圍玩? 真係好撚想去留學咪儲十萬都夠去 喺香港做一年嘢都儲到十萬 你下下要講到極端窮就真係無辦法
係冇辦法
當年有獎學金可以免費去日本仲有埋生活費,
但屋企冇錢之餘仲係時候要還grant loan,
畢業要直接出來做野還錢,
所以我考都費事考, 考到仲心酸。
結果好多熟的同學都考到去左留學
算你唔好彩 我喺美帝讀書大吧支那人都未去到呢種情況 不過咩都冇學就真嘅
自己儲錢要三十幾歲?
日本讀好平
城大有獎學金
出世係有問題嘅家庭咁可以點?唔通又有得簡?
加多少少感想

想當年,我20歲出頭係香港讀野雞大學
每年學費四五萬左右,屋企無錢幫我比呢筆錢
所以要借政府loan
仲好記得loan未批之前我叫老豆諗計借住幾皮野比我交住學費先,
批左loan就會還返比佢
佢挖左幾皮野借比我後,成日勁緊張係咁催我loan批左未
因為好驚無左呢幾萬蚊生活費屋企會支撐唔到

呢D就係窮人20歲出頭既學生生涯!
到我而家35歲,叫做有閒錢供到自己去日本超齡留學
但即使如果我唔嫌超齡同老
如果去讀撚完幾年書,都已經就40歲
返到黎香港變撚左中年失業再加讀書果幾年空窗期
就算再搵到工人工都可能仲低過人地FG
我明 好多人去加拿大讀2年 master。但大那那要洗五六十萬

依加我都只係敢讀一年
你讀呢一年幾錢屋企有無資助你
巴打依家做緊啲乜
你又知我冇去過?其實呢 你咁窮可以收返埋 祝你冇任何意外要用錢
德國免費
同埋唔好害人啦 你窮去係你既事 要預多啲錢係好正常既事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞