真係好羨慕D人可以留學

380 回覆
1039 Like 49 Dislike
香港已經係全世界最易搵錢同儲錢既地方
如果唔需要自住租樓
一年要儲十萬一定儲到
你靠父幹就死開啦 唔係咁多人好似你有daddy mammy 俾support你
見到幾個留言都唔想睇支持樓主既,但講出黎有乜用
留言裡面最大比例一定係一堆已經留完學既人defend自己,睇都蹝氣
窮人孩子揮手區
唔po去玩
唔通po 逼巴士、排隊買兩餸飯咩…
分清下現實同ig睇到的野
無錢諗exchange算
試左一個sem先
講真外國大學ulife未必有香港咁好
好多都學店mode
咪係,留學又唔係必需品,教既野咪又係嗰啲。講到尾都係想逃避社會啫
再窮既夠唔夠第三世界國家窮先
德法一堆非洲印度人無家境都留到學
人地除時成個家族收入都無香港綜援水平
其實最好真係exchange/summer course試左先
大拿拿幾廿萬
ku leuven留港最多入city poly?
識人唔留喺cu去ku leuven
美國phd有糧出點計
真係...我下年grad諗起要還loan就頭痛
無知真係可怕 窮人思維
你讀書係為左番工?
留學根本得兩個原因。
1.勁撚到外國全額獎學金爭住收。
2.唔撚掂到要去外國讀foundation/community College。

前者真心勁值得羡慕,但後者有咩咁值得羡慕呢
何不食肉糜?
不嬲係咁 所以係佢老豆老母勁 唔係佢勁
我成日都叫人有機會就出國讀吓書 生活下
個人先會有成長
係好撚羨慕
就係咁 人先會成長
雖然真係好辛苦
應該係中產但以為自己唔算好有錢(接近窮撚)
not really, 讀community college可以係為左慳錢,反正2年後你可以transfer去其他大學,之後讀左大學做1-2年野申請PR(美國應該唔得)
留學對好多家庭係為左入籍
你2個例子都太極端,特別唔係個個都大學先留學,好多人中學就去左
因為連登仔討論緊既係第三類人:
3.屋企好有錢可以年年畀幾十萬學費同生活費、可以出一句聲話想去英美澳讀書就有得去嘅人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞