真係好羨慕D人可以留學

380 回覆
1039 Like 49 Dislike
咁你一定一樣讀到PHD再開公司年賺過千萬
比你識到咁多呢d人已經好撚勁 我估你依家應該年薪有5千萬
海外高級學府畢業 求其一個同學都上市公司主席個仔咁
你一年學費幾多
我一年都4萬幾澳紙
真 我都見好多越南人去日本留學

去留學一係屋企有錢
一係屋企好窮 但自己讀書好勁撚攞獎學金
一係就借錢去再勁勤力做爆工時返工還錢

第一種最開心 但要識投胎
第二種係人中之龍 上帝褒美
第三種要勁刻苦耐勞 要有超強毅力

Btw 越南人係第三種
Boarding school 或者foundation 真係好易拎A
我一個朋友去左澳洲 一個朋友去左加拿大,兩個都只係幾萬銀買機票出發,身家都係得唔夠5萬港紙,到埗即刻乜9屎垃圾工都做而家咪又係一條好漢
去wh返工點同去留學
去wh玩既都係洗香港時賺既錢
一係返住工黎玩 但其實咁玩唔到d乜
Wh點同留學比較

除非你自己租地方 or 一個養全家
唔係既香港係全世界最易儲到錢既地方
無税 日日兩餸飯
一個月維生必要開支除時用冼三千
要儲一定儲到
德法零學費又俾打工
去送外賣都起碼搵到生活費
Sad but true
講真
一係靠父幹,中學完咗就去外國讀書。一係自己做PT再做幾年長工儲錢,出去進修。
其實大部份中學雞去外國根本只係諗 sex/drugs/parties
現實係你係香港毒摺,去到外國都係一樣
用英文教?
識挪威文好易搵工 搵到工之後要6-8年先入到藉
加拿大易好多 想快d移到民 建議去加拿大
係 大部分master都係用英文教
可以去返工
留咗三個月,份糧差唔多cover到洗費
冇人面對現實
咪係囉屌
人地去外國讀書你估真係追夢咩,重點係享受外國生活
佢呢d唔係叫追夢,係發夢
唔夠錢就安份守己唔好發夢算啦
結論:

1. 呢個世界就係咁唔公平

2. HR on9
冇得羨慕咁多
當你啱啱夠錢去留學
你就會羨慕你啲同學點解咁有錢
成世最後悔真係冇跟同學去working holiday
去親個個都移晒當地民, 住house有大花園, 每日番工幾粒鍾就舒舒服服過世
即係你諗住攞左楓葉卡先再讀書?
...不要說了

岩岩畢業果陣老竇身體唔好唔敢去
拖左十年先過身
命運ge野 冇得講
離地到
你係咪個啲身在福中不知福嘅撚樣
26萬 普通廿幾歲黎講算多啦
一年唔去旅行淨儲都唔知有冇10萬
黐撚線
我自己有父幹供我去外國留學,都無你條數咁離地
同香港差唔多使費都噏得出
中四嗰年班上面有幾個尾幾嘅同學都不約而同出國讀書,有去英國有去澳洲,去英國嗰個而家master都讀埋返緊大公司,ig間唔中影下架land rover 同audi反而認真讀書嗰班仲搵緊工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞