真係好羨慕D人可以留學

380 回覆
1039 Like 49 Dislike
全世界學生visa都有限工作時數 半工讀邊可能cover到
點解有錢去
窮人生仔。。。
咁都要真係去咗玩先有得po,個個星期都po你就知人哋係生活,自己係乞食
咁又未必,可以做學校相關研究工作咁就超平學費/免學費。。 去摘士多啤梨就實唔夠啦
全球大部分phd都有糧出
係,但係美國多數唔master直接phd
起碼屋企都住緊私樓,唔會係公居屋先可以掉成球出嚟浸咸水,有啲父母心諗用你名畀首期買樓好過,窮人更加係拎唔出
你一定好勁啦,身邊個個拎scholarship
我個fd中學之後去左台灣讀
翻黎做左1年野,跟住又可以去英國讀多三年洗底
已經可以有兩次去外地留學既機會
翻黎份人工又已經可以跳幾倍
但都仲日日叫春
只能說有個有錢既家庭同為自己未來着想既父母真係好
真… 貴撚過英國
比咁多錢去外國讀書 竟然驚香港班HR 樓主係一個無自信既肥矮毒撚
點解一定係foundation/community college?咁去外國讀大學嘅係邊個原因?
一早睇清楚
你話我廢又好 負面都好
個班有錢既人 條路係容易啲行
所有野父母安排哂 香港讀唔成咪去外國讀

當年我見到啲同事就係咁 好心灰意冷 決定躺平
其實留學未必係你諗咁開心
投胎都係能力嘅一種
樓主唔似想行學術所以冇提到
但啱嘅PhD的確可以低成本留學
相對而言壓力都好大
同連登仔講就哂氣啦
之前Working holiday Post
個個都話冇十萬八萬出發唔撚到
澳洲嘅Standard都係三萬咋嘛
我三萬蚊去,都係用咗$7000
就已經有賺冇蝕啦,去到賺澳幣搵澳幣
然後去到發現帶幾千蚊去嘅人大有人在
咪又係正正常常生活到好食好住
你個人廢又攞唔到獎學金 係度怨天尤人
你夠勁 中六讀完攞獎學金去外國留學 直落PHD都得
唔好羨慕人地 你自己能力不足 幸福唔係必然
仲乜春咩儲到30幾歲先有幾十萬
身邊唔少朋友30已經年薪千萬
咪玩啦 完全冇多餘洗費㗎咩?睇醫生唔駛錢?你有冇經驗過先講咖?
英國留學咪仲貴
的確留學冇想像中美好 除非屋企好撚有錢
對外國都係唔好咁多幻想比較好
做幾年野都有幾十萬啦 你捨唔捨得啫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞