真係好羨慕D人可以留學

380 回覆
1039 Like 49 Dislike
KU Leuven唔喺荷蘭喎柒頭
Master係要學費只不過平過香港
非歐盟學費三萬港紙有找 有埋BNO仲平
連埋生活費一年八至十萬
香港讀Master係啊普遍十二萬
點啊喺香港就唔洗租屋食飯?
知唔知喺香港生活費又要幾錢啊
所以你冇講錯係差得好遠
不過係留學仲平過喺香港
依個comment 做咩咁多負皮
英美澳紐加一年嘅學費廿萬起跳
依度2年全部洗費唔使30萬
你又唔想打工 又無錢 又想去留學 咪儲26萬 儲3年都會有
如果你肯邊讀邊返工 咪帶夠學費就已經夠
用yen 計 3000港紙即係5萬yen
早餐 100yen 內 已經算食得唔差
午同晚自己煮 600yen 有找
生活雜費 200yen 日
交通費 100yen 日 想慳啲可以喺facebook group 平價or free 拎架二手單車
國民保險 2500
一個月都係3萬5000yen 重有萬五yen 咪得閒約吓fd 食飯 睇吓戲 買吓衫噉囉
真係唔明 講緊唔打工 2年 連學費 30萬有找 肯打工嘅 10萬都夠 如果好想做一樣嘢 連10萬都唔願意去儲 都無辦法
學生價係咁上下
睇負皮既人就知
人地睇你就只係覺得 你d有錢人有得去外國咪好囉/唔識珍惜之類
大家唔知大家事 辛苦自己知就夠
租42000 yen 包咗水 煤3000 電 4000
電話費 2200 yen 10GB 一個月
窮係咁架啦 廿幾萬都拎唔到出嚟,比你半價出到去留學你咪又係自卑。你羨慕人地名義上出國留學實際上唔洗番工日日玩姐。如果你真係羨慕人有書讀,香港都大把書你讀啦 讀得成書拎scholarship 你咪唔洗羨慕囉
荷蘭學費都唔平
一年taught master都十幾萬
D朋友無讀到PHD
普通大學畢業有
中五畢業都有 同樣都年薪千萬
講緊係樓主呢d垃圾放負姐
讀上PHD 每月有錢收
如果你覺得不可思議都合理 始終你未到果個階層
屌 係喎喺比利時
我成日記錯 自膠
平時賭股期權輸錢唔手軟
儲二三十萬去投資落自己到嗌無父幹
明明歐陸留學成本極低
其實好平
有時酒店大房講緊十條友一齊夾錢打牌
影相個陣先影到自己一個咁
每人六七百蚊
你唔好諗太多
study && 移民 then fucking rubbish HK HR can't say anything
識得認錯
不過你認唔認同其實平過香港先 (德國/比利時)
個世界咩人都有
越擁有得多不公平優勢就越容易成功
有錢人擁有既不公平優勢遠多於窮人
中5畢業變年薪千萬 係因為佢擁有一d令佢成功既不公平優勢
毎個人擁有既不公平優勢都唔同
因為呢個世界係無公平
所以好難直接複製人地既成功
你講到樓主因為窮而去唔到留學係佢個人問題
因為你無視左成功既人有 而樓主無既不公平優勢姐
佢估真係只靠努力就得咩
你第一句已經failed
你個人廢攞唔到獎學金

你天生高天靚仔溝死女啦
你一出世大把錢咩都了解決左啦
要假設左佢個人勁先應用到你講既野 咁洗撚你講咩on99
你個人勁既填中6個號碼中撚左六合啦 點會去唔到留學 你個人廢囉
咁佢係廢
好多人廢但唔會怨
佢怨就抵比人屌
佢咁廢憑咩可以留學有好生活
點解一定要話人地靠屋企人
其他人留學唔可以靠自己咩
比較先天野有咩意思
你以爲靠個人去留學果d人係後天
咪又係建基於先天因素
用你講法 咁非洲窮國 第三世界國家果班人都係抵撚死
美國果d係有subsidy㗎
好多top嘅私立大學會包埋你生活費 (如果你夠窮)
但係你本身要入到已經係要做到 top 0.1-1%
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞