真係好羨慕D人可以留學

380 回覆
1039 Like 49 Dislike
見好多人20幾歲就可以去日本或者其他國家留學
我心諗點解你地咁撚有錢去到
讀兩年,幾十萬走唔甩,如果唔係靠父幹邊拎得出呢筆錢
到靠自己儲到錢已經三十幾歲去留學幾年再返黎搵工
見工實比HR challenge空窗期壓尻人工
Exchange 計唔計留學?
計嘅話,就算窮撚,yr1開始每個月肯返下pt,yr3都應該儲到幾萬,去到一個sem嘅
原本諗住有機會去exchange,
點知屋企存款突然清零,
搞到我都唔敢去
窮人邊有機會留學

你的父親如何
你的日子也必如何
其實唔使好多錢都夠去留學
當你日本計 讀語言學校兩年學費都係10萬有找
住我當你住平啲 3000蚊租 兩年 8萬有找
生活費一個月3000 兩年又係8萬有找
加埋都係26萬 重要呢個數係講緊你唔喺嗰邊做pt time 基本上pt time 可以賺返生活費
二十幾歲拎呢筆錢出黎你覺得好易?
咁人地真係有父幹⋯
真 見啲有錢同學中學讀到一半就去咗外國讀Boarding school好撚羨慕佢哋

亦都令到我決定咗如果將來未有錢到可以比仔女讀國際學校嘅話就寧願唔生算數

無謂要多一個無辜嘅生命一出世就要受罪
點解清零
BNO Visa
當年澳洲Working hoilday day仲好興果時 見D人去working holiday 2年儲錢再讀書 有時D野事在人為
識個friend大學四年都冇乜點返工

放假就係食下午茶打下卡po下 ig咁

前排佢大學畢業去咗歐遊幾個月而家都仲未返
點解咁有錢
如果你俾得起係香港讀書嘅錢
好多地方都可以去留學 日本 台灣 歐洲某啲國家 都唔係好貴
如果你肯做pt 真係唔係同香港差好遠
Welcome to reality
屋企人有錢又肯洗錢落佢度咪得
正常窮人係香港住屋企讀公立痴屋企
出國自己租屋讀私立,飲食起居自己比晒
唔係差好遠?
以前識個靚女讀poly讀物理治療,畢業後香港做左一兩年野。之後過澳州讀唔知master定PHD,佢話可以喺嗰邊做埋野的學費唔知使唔使比。咁咪無空窗期,隨時移埋民都仲得。
唔好羨慕啦,的確會洗唔少錢
從自己努力,等個仔將來可以留學有父幹
本身佢就係有錢女

讀名校住大屋
要家底囉,起碼五十萬至二百萬,唔會有回報咁諗
仲要讀唔到,成績FFFFF返來香港都無人屌佢地垃圾,話沉過咸水
可以好多方法,讀書叻攞獎學金生活費都係一個辦法
亦都識好多人畢業儲錢去外國半工半讀碩士,最後仲留係當地工作生活
而且學你咁講,你自己都過唔到自己果關,想做自己想左好耐既野,未去讀就居然會擔心翻到香港畀HR審,咁驚HR都係繼續翻工,不用作出改變
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞