真係好羨慕D人可以留學

380 回覆
1039 Like 49 Dislike
加埋生活費差不多啦
東京一直都係15萬yen左右一個月再加學費
呢個係基本普通留學生既例子
另外加娛樂消遣費 出街食飯 衫褲鞋襪之類
唔通毒撚日日係屋企咩
你用日文學校做例子已經係最平
專門學校再貴d 大學學費最貴
依家yen平左姐 加埋廢炎有d學校想吸引人先減左學費
20萬一年差不多啦
唔通十年前去日本留學果d就唔係留學咩

如果樣樣去到得盡攞最平最慳黎講 咁一定可以平
無娛樂無社交返學返屋企日日自己煮唔換電話唔買衫褲鞋襪再做爆兼職
去留學去到咁有咩意思 貪畢完業可以搵到份人工高既工
你估去讀醫讀law窮撚搏脫貪咩
個個有錢仔去留學都游山玩水吃喝玩樂開心又一日架啦
去留學去到咁
我會建議唔好去
香港人唔係南亞人 唔會稀罕日本份人工
香港大學畢業隨時仲高人工過日本
人留學你留學 枉過留學時間
留學係最開心 畢業後進入日本on9社會工作係唔會夠留學時開心
但要留學留到你講咁 算把啦無参考價值
搵留學agent
你銀行20萬都無 佢真係彩你都有味
如果你當留學係去旅行咁玩,咁就真係唔好留啦。留返係香港啦,係香港會適合好多不過係香港尐有錢仔都係游山玩水吃喝玩樂開心又一日架啦
有錢仔去留學如放監
留學當去旅行咁玩完全無問題
真係貧窮限制想像
留學一向有錢人玩意
俾自己仔女出去見識擴闊視野又可以接受優質教學
係窮人留學先要節衣縮食咁牽強去貪求有錢人體驗
仲要自high感覺良好
其實要諗清楚你對留學定義係點
我係唔想喺香港讀先去日本讀 唔係為咗遊山玩水
一個月有兩三次同fd 出街 夠錢買基本衫褲 可以睇吓戲 體驗到日本生活都已經好夠 你要真係純玩我就建議去旅行啦
睇嚟你哋對留學嘅憧憬純粹係為咗玩
銀行得十萬 無搵agent 批咗visa 唔係樣樣都要搵agent
富有限制想像/同理心
唔搵agent都唔得掂,過visa要有夠俾生活費同學費既財力證明。如果得十萬扣埋兩年學費扣埋機票保險得返三四萬都冇,一係加埋老母個戶口或借老豆老母錢放住戶口先,一係領事館盲左覺得你明顯諗住過去做黑工批你兩年。

個啲帶少少錢去留學到時再搵都得一律根本最開頭就連visa都拎唔到,仲要留學visa係有打工時數限制。

十萬夠留學兩年不如話十萬夠移民算,最少移民唔洗交學費同冇打工時數限制可以返full time
佢地屋企人應唔多幸福。我係佢地老豆老母應會好撚後悔生仔我辛辛苦苦供樓供書教學,但個仆街仔以為自己只係洗左我少少錢
Ching借廿萬黎,我家庭長期好有問題要應急我家庭冇問題時會還
Ching好慘啲印度仔英文難唔難聽?
台灣應該唔洗好rich 都去到
你有咩唔開心,講出黎等大家開心下?
你講出左好多窮撚心聲

日本年齡歧視好重,40歲畢業要係日本搵工唔易呀,要諗清楚呀ching
人哋肯做下pt已經儲到錢喇
如果係咁工作假期玩夠一年就算啦
因為真係為咗讀書 唔係為咗玩
真窮人應該連exchange都去唔到
除非攞船
的確係 啲人成日話咩呢
外國讀書好少學費咋
外國大把工月薪兌換返都有三四萬港紙㗎
外國讀書會有好多津貼同獎學金比你
外國好多人會請你住宿食飯車埋你
我心諗你地老母係咪前世做慈禧太后
不過人地老豆幾千萬身家起 算啦
連登仔覺得去留學就係要去瘋狂玩 瘋狂使錢
唔知佢哋羨慕嘅究竟係啲人可以「留學」
定啲人可以「去第二個國家嘆世界」
同佢哋講去留學但事先自己儲定錢
去到再慳住使 再瘋狂打part time
佢哋邊度肯?
好多人為咗真係去留學 自己好努力做嘢儲錢
連登仔淨係識喺度怨窮
冇諗過如果自己真係想做一樣嘢
真係要有覺悟自己要好努力 同要自己搵辦法去達到
同埋香港已經算係全球最易儲錢嘅地方之一
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞