真係好羨慕D人可以留學

380 回覆
1039 Like 49 Dislike
國民保都要供
利申個陣無供過 好彩一次醫生都無睇
其實咁先係正常生活 所以咪成日話窮人唔好生
其實你讀左個degree 之後 去外國讀master 有好多scholarship
而家變到一定要供 唔供犯法 同埋一個月都係150蚊港幣 唔貴
真係窮撚嘅話都好難儲到
除非響屋企住+食 屋企幫手出哂啲雜費
平時個月洗費限住唔食啲咩燒肉/邊爐
極限儲錢 冇social

大個啲就會發覺儲嚟都on9
出嚟做嘢起碼兩皮三皮錢一個月
窮撚個問題唔係儲錢啊係要搵多啲

外國讀書易好多
//屋企住+食 屋企幫手出哂啲雜費//

咁已經唔叫窮撚啦好心窮撚家庭催你拿拿聲比家用tim呀。投資左咁耐落你道,夠鐘有return你走左去?斬撚死你呀仆街仔
Cls 我以為睇戲先有
所以基本上係無可能
未計窮撚家庭老豆/老母是旦一邊/Both係賭仔或者身體有問題
唔好話投資 一句養兒防老 我生你出嚟就係要俾家用已經搞笑
去得留學嘅冇可能會係窮撚家庭
係有野要犧牲嫁啦,邊有得兩樣野兼得,人生經歷同財富,睇你要邊樣
諗返轉頭,其實都係住人屋企洗下碗返part time ,攰少少同厚面皮少少唔係真係好難好辛苦。

相反睇吓香港有好多困難家庭連三餐都要考慮,人哋都咁努力,我地真係唔好咁易就放棄自己想做嘅嘢
真係
咪就係冇可以點 安手本分囉屌
點解留完學之後要再返嚟?

同埋你去讀咩先? 你所謂嘅賭錢係去到幾盡?

月儲1 蚊都係儲錢。
人地留學歐遊屌鬼妹食好西
自己留學唐人街洗大餅
我覺得唔係咩毅力問題
留學留到咁撚慘做咩要逼自己做 自己諗啦
依家科技太發達,ig碌兩野就見到才能同自己明明差唔多,但屋企資源多既同輩,又外國留學又omakase又追iphone又upper house staycation,心理真係好易唔平衡。

除左忍耐,用時間建立資本之外,真係無辦法。有啲夢想注定係要放棄
如果讀完日本語言學校,可以係日本搵乜做?
銀行存款等於零
上面個師兄半工讀都賺到十幾萬交學費,讀完直頭發大財tim la
我英國
咁可能係我廢
想請教下乜subsidy
德法本身就0學費 佢地都係半工讀賺生活費
幸存者偏差

讀完中六攞獎學金再直落PHD
已經係人中之龍
攞黎同普通人比 你不如話中六合咪有錢去留學囉 不知幾多人中 咁簡單都做唔到 垃圾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞