真係好羨慕D人可以留學

380 回覆
1039 Like 49 Dislike
好難識到真心既朋友,大家都只係鐘意講事非
有錢仔玩住畢業都前途一片光明
唔只留學如旅行 成世人都如旅行
樓主話羨慕人去留學
咁緊係輕鬆舒適地留學啦
唔通留學留到做咕哩咁咩 搵鬼羨慕
係d窮人節衣縮食再呀q自high覺得自己好好
由其窮都要去日本留學果班崇日撚
一向都係有錢人玩意
最on9一定係窮住都要去日本留學
但又扮野話自己係唔想係香港果d崇日撚
逃離香港你唔去越南菲律賓
崇日到無理性可言
真搞笑
係咪攞獎學金去讀醫讀law等畢業幫屋企人脱貧呀
係香港努力讀個大學畢業搵工好過啦
任性地浪費人生
逃避就逃避啦 敗走香港
崇日又唔認
任性又唔認
仲要扮野 搵野呃自己覺得自己做岩
唔知你平時對自己誠唔誠實
你係依到講野就唔係好誠實
exchange 都計,咁睇YouTube 都計啦
去美英日可能好貴又唔抵屌
但去歐洲好平完全唔需要父幹
留唔低都返香港/ BNO 去英國易入大公司過香港非三大local grad
對能力無咁好又無父幹既絕對好扺
咁去wh都可以係留學
求其搵樣濕9野上兩堂就當係
留學 vs exchange 前者好處係有個 degree 姐
但係你唔係去英美好嘅院校,個 degree 根本唔會有好大 prestige,冇咩大用
所以果位巴打有d道理嘅
恨唔嚟
留學撚又會恨真rich撚
rich撚又會恨李嘉誠

做人睇餸食飯就算啦
加拿大嘅國際學生學費唔算貴, 算係比較平 。英國先貴
一開頭好難聽,聽聽下慣咗就好啲
我有時淨係捉佢哋啲key words去估成句句子。
如果我係你就會係香港讀到N1 再去日本Working Holiday…

當然如果你經濟能力係okay ge 話直接去語言學校都得啦⋯⋯

同埋其實你話留學,如果個學位唔係好職業導向嘅,都搞唔掂…
兩年十萬又誇張咗,一年6-10萬學費啦
但仲平過你去讀OU
貴在租樓水電煤上網全部要自己搞掂
但肯打下工其實輕鬆

唔知點解咁多人屌你
咁你係香港讀U 4年都廿萬啦
做唔到8大30-40萬都有
你個case唔關留唔留學事喎
係你係香港都冇錢讀
語言學校真係一年70-80萬yen 除返開 5萬一年
大學都係 一百萬yen 左右 學費其實唔貴
肯打工可以cover 生活費
一年廿萬?台幣呀?
你啲樓據自己作咖?
講最出名既早稲田
都係講緊100萬円一年有找,匯率未閪冧前都係講緊7皮幾
https://wibc.jp/international/admission/

仲未計日本一大堆國公立先50-60萬yen,仲有獎學金
一個唔覺意仲平過香港讀UGC
你GPA過3都一定有錢收咁制

貴就係貴在自己租樓水電煤全部自己搞
但返個工一個月搵6-10萬円根本冇問題

越南中國啲窮撚一中學畢業就沖去日本讀,打工讀大學仲要寄埋錢返鄉下
香港人:日本好貴呀
笑到仆街
on9
一個月淨用成皮
兒登仔
__ __ 一向有錢人玩意
俾自己仔女 __ __ 見識擴闊視野又可以接受__ __
係窮人 __ __ 先要節衣縮食咁牽強去貪求有錢人體驗
仲要自high感覺良好
你個理論放係香港都一樣喇
係香港又唔冼娛樂社交咩
衣食住行咪又一樣只係你老豆老母俾左者
住hall都要錢喇
其實窮人先要留學
有料/ 好彩既當地搵到工變二次投胎
無咁勁既返香港都可以騎住本身同樣水平既人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞